Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen stuurt medewerkers en hulpgoederen naar India


Artsen Zonder Grenzen (AZG) stuurt vanavond om 22.00u een vliegtuig met 10 medewerkers en 40 ton hulpgoederen naar India. Het toestel vertrekt vanaf het Belgische vliegveld Oostende met eindbestemming Aghmadabad. Van daaruit reist het team door naar de regio Kutch, die zwaar is getroffen door de aardbeving van afgelopen vrijdag.

Het team van AZG zal zich vooral richten op eerste hulpverlening aan gewonden - waaronder chirurgie - en het voorkomen en bestrijden van ziektes. Een gespecialiseerd nefrologisch team uit België zal zich concentreren op nierproblemen die het gevolg kunnen zijn van beknelling (crushed kidney syndrome). In de meer afgelegen gebieden zullen de medewerkers via mobiele medische teams hulp bieden.
De hulpgoederen bestaan uit 150 familietenten, een groot aantal hospitaaltenten, plastic zeil en dekens voor de beschutting van de daklozen. Verder bestaat de vracht uit een chirurgische uitrusting en complete basispakketten met een ruime voorraad medicijnen en verbandmiddelen.
AZG stuurde zaterdag al een verkennend team vanuit Delhi naar het aardbevingsgebied. Momenteel brengt dat de noden ter plaatse in kaart en bereidt de hulpverlening voor.
De komst van het AZG-team wordt vergemakkelijkt doordat de Indiase autoriteiten de normale strenge toelatingsprocedures hebben versoepeld.