Artsen Zonder Grenzen opnieuw actief in Bunia
AZG is opnieuw actief in de stad Bunia, in het noordoosten van DRC. AZG ondersteunde er voordien het chirurgische team in het lokale hospitaal, maar moest zich om veiligheidsredenen begin mei terugtrekken toen het geweld uitbarstte. AZG start nu een kliniek op waar chirurgische ingrepen mogelijk zijn en behandelt patiënten met oorlogswonden. AZG dringt er bij de strijdende partijen op aan om de toegang tot de kwetsbare bevolking in en rond Bunia te verzekeren zodat aan de humanitaire behoeften kan worden tegemoetgekomen.
Op 16 mei 2003 keerde AZG terug naar Bunia met een chirurgisch team dat bestaat uit een teamleider, een chirurg, een anesthesist, een arts, een verpleegster en een logistieker. De situatie in de stad blijft zeer precair; de toegang tot de burgerbevolking is nog steeds heel moeilijk en is enkel mogelijk in zeer beperkte en beveiligde zones.
Momenteel is het moeilijk werken in het hospitaal van Bunia omdat de veiligheid van de patiënten en de nationale en internationale staf nog steeds niet gegarandeerd is. AZG slaagde erin het hospitaal te bezoeken en verwees vijf patiënten door naar een gezondheidspost in het centrum van Bunia. Ze vertoonden hoofdzakelijk wonden van machetes en vuurwapens, en dienden onmiddellijk geopereerd te worden. AZG ondersteunt deze gezondheidspost en heeft reeds chirurgische ingrepen verricht op oorlogsgewonden.
Om meer patiënten te kunnen opvangen en de chirurgische capaciteit op te voeren, heeft AZG nog een andere kliniek geopend. AZG heeft ook een sanitair project opgestart in de twee ontheemdenkampen in Bunia waar zo'n 10.000 mensen worden opgevangen.
AZG dringt er bij de strijdende partijen op aan om de toegang tot de kwetsbare bevolking in en rond Bunia te verzekeren zodat aan de humanitaire behoeften kan worden tegemoetgekomen.
In de stad N'dalia, 120 km ten zuiden van Bunia, zijn intussen meer dan 10.000 mensen toegekomen die op de vlucht sloegen voor de intense gevechten in Bunia. Ze hebben gedurende vier, vijf dagen door de stortregens gestapt. Hun enige overgebleven bezittingen zijn de kleren die ze aan hebben. AZG is in deze regio actief sinds december 2002, en verschaft hen medische zorgen en noodhulpgoederen zoals latrines en shelters. AZG geeft ook medische hulp aan duizenden Congolezen die hun toevlucht zochten in de streek van Ntoroko in Oeganda.
AZG werkt in DRC sinds 1981. De organisatie geeft hulp tijdens urgenties en organiseert vaccinatiecampagnes, aids-programma's en basisgezondheidszorg. Vandaag werken er rond de 100 internationale stafmedewerkers in 8 provincies.