Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen brengt eerste hulp naar dorp op westkust van Atjeh


Naast de mobiele medische teams die AZG reeds inzet in Banda Atjeh, heeft AZG sinds gisteren ook een mobiele kliniek ingezet in de afgelegen kustplaats Lhok Timon. Een AZG-helikopter bracht het team ter plaatse samen met materiaal voor medische consultaties en rijst voor 1500 mensen, die reeds vijf opeenvolgende dagen overleefd hadden op een rantsoen van kokosnoten en bananen.

Volgens het team van AZG moet de bevolking overleven in verschrikkelijke omstandigheden, waarbij soms tot twintig families eenzelfde hut delen. Bij gebrek aan onderdak moeten veel mensen schuilen onder plastic zakken.
De komende dagen zal AZG in Lhok Timon een medisch team en een ploeg experten voor water en sanitair inzetten. Nog meer medische ploegen zullen naar verschillende andere plaatsen langs de westelijke kust worden gebracht.
Intussen werken de mobiele klinieken in Banda Atjeh verder. Zaterdag deden twee teams 293 consultaties op drie verschillende plaatsen voor mensen die door de tsunami dakloos waren geworden. De drie belangrijkste pathologieën zijn wonden (kneuzingen en snijwonden die vaak reeds ontstoken waren door het gebrek aan onmiddelijke verzorging), ademhalingsproblemen en huidproblemen (een veelvoorkomend fenomeen wanneer grote groepen mensen in precaire omstandigheden moeten overleven).
Het been van een 15-jarige jongen was dermate ontstoken dat AZG hem onmiddelijk heeft overbracht naar het hospitaal van Banda Atjeh voor verdere verzorging. Vrijwel alle patiënten die AZG zag, hadden last van mentale trauma's. Een psycholoog van AZG organiseerde een eerste groepstherapie voor 15 getraumatiseerde mensen die onmiddellijke psychologische zorg nodig hadden.