Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen behandelt slachtoffers aanval in Abiya


Een team van AZG heeft gisteren 60 slachtoffers behandeld die gewond raakten in de aanslag op het ontheemdenkamp Abiya in Noord-Oeganda. Bij de aanval op het kamp kwamen 51 mensen om het leven. De gewonde burgers werden de dag na de aanval naar het ziekenhuis in de stad Lira gebracht, nadat ze de nacht schuilend in de bush hadden doorgebracht.

Twee artsen en een verpleegkundige van AZG hebben de staf van het ziekenhuis in Lira geholpen met het behandelen van de gewonden. Ook heeft AZG medicijnen en verband geschonken. De mannen hadden vooral schot- en granaatwonden. De vrouwen en kinderen hadden zware brandwonden, omdat de hutten waarin ze zich schuilhielden werden platgebrand. Ook waren er veel mensen met machetewonden aan hoofd en lichaam.
Deze aanval illustreert de zeer onveilige en onvoorspelbare situatie in Noord-Oeganda. Burgers zijn er slachtoffer van grootschalig geweld, moord, verminking, ontvoering en terreur. Lokale autoriteiten schatten dat in en rond Lira zo'n 200.000 tot 300.000 mensen vanwege het geweld zijn gevlucht. Door de onvoorspelbare aanvallen en hinderlagen zijn de mensen in de kampen buiten Lira zeer beperkt bereikbaar voor hulpverleners. De situatie in deze kampen is slechter dan in Lira omdat er nauwelijks voedsel, schoon water en gezondheidszorg beschikbaar is. Bovendien lopen de mensen buiten de stad meer risico slachtoffer te worden van het geweld. AZG is constant bezig toegang te krijgen tot de kampen buiten Lira.
AZG verleent sinds december vorig jaar gezondheidszorg en verstrekt water- en sanitaire voorzieningen aan de ontheemden in Lira. Het voedingscentrum, waar plaats is voor 120 ernstig ondervoede kinderen, is sinds de opening in januari volledig bezet. Daarnaast krijgen nog eens 1500 ondervoede kinderen aanvullende voeding van AZG.
De oorlog tussen de Lord's Resistance Army en het Oegandese leger is al 18 jaar gaande. Het afgelopen jaar is het geweld toegenomen. Naast Lira verleent AZG ook hulp aan de ontheemden in de districten Gulu, Soroti en Katakwi.