Sociale media

  • NL
Open the menu

Arjan Erkel anderhalf jaar ontvoerd, nog steeds geen duidelijkheid over zijn lot


Vandaag is het anderhalf jaar geleden dat hulpverlener Arjan Erkel werd ontvoerd in Machatsjkala in de Russische republiek Dagestan. Er is nog steeds geen duidelijkheid over zijn lot.

Het feit dat de Russische autoriteiten tot op heden hebben gefaald Arjans zaak op te lossen, baart Artsen Zonder Grenzen ernstig zorgen. De organisatie vindt dat het gebrek aan vorderingen in de zaak vraagt om een veel steviger politieke betrokkenheid van de federale en lokale autoriteiten in Rusland.
“De Russische autoriteiten hebben herhaaldelijk hun betrokkenheid uitgesproken om Arjans zaak op te lossen, maar tot dusver heeft dit niet tot concrete resultaten geleid. De arrestatie in december van het hoofd van het Dagestaanse onderzoeksteam belast met de zaak, heeft het vertrouwen van Artsen Zonder Grenzen in de onderzoeksautoriteiten verder geschaad. Nogmaals doen we een dringend beroep op de Russische autoriteiten om hun toezeggingen na te komen en Arjans zaak op te lossen”, zegt Rowan Gilles, internationaal president van Artsen Zonder Grenzen.
Gedurende de afgelopen 18 maanden heeft Artsen Zonder Grenzen herhaaldelijk berichten ontvangen dat Arjan nog leeft. Het meest recente bericht kwam van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov op 13 oktober 2003 tijdens een officieel bezoek aan Zwitserland. Sindsdien is er geen enkele indicatie meer door de autoriteiten gegeven dat er vooruitgang is geboekt in het onderzoek.
Verschillende organisaties, zoals de Verenigde Naties en het Europees Parlement, hebben verklaard dat de vrijlating van Arjan Erkel het vertrouwen in de veiligheid van humanitaire hulpverleners in de regio zal doen toenemen.