Sociale media

  • NL
Open the menu

Anderhalve maand na de aardbeving: duizenden mensen nog steeds in nood


Anderhalve maand nadat een grote aardbeving duizenden mensen verwondde en meer dan 60.000 huizen beschadigde of vernielde, proberen de inwoners van Zuid-Peru nog steeds hun leven herop te bouwen. De aanhoudende stroom naschokken die volgde op de aardbeving van 23 juni houdt de mensen in angst, terwijl het koude weer de kans op gezondheidsproblemen verhoogt.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) voorziet al noodhulp sinds de eerste aardschok van 8.1 op schaal van Richter. De organisatie spant zich vooral in voor de regio's Arequipa, Tacna en Moquegua, waar het natuurgeweld de al arme, rurale gemeenschappen ruïneerde. Berggebieden en beschadigde wegen - een aantal geblokkeerd door lawines, veroorzaakt door de naschokken - sneden afgelegen dorpen af van alle hulp. AZG werkt gestaag verder om toegang te krijgen tot deze afgezonderde bevolkingen, indien nodig zelfs te voet, per paard of ezel.
Liz Steele, de noodhulpcoördinator in Peru, omschrijft de hulp die AZG biedt als een "algemene interventie". Hulpverleners zorgen ervoor dat de getroffen bevolking snel en gratis toegang heeft tot gezondheidsdiensten, door de beschadigde medische structuren te voorzien van medicijnen en medisch materiaal; de teams startten psychosociale activiteiten op voor mensen met posttraumatische stress; ze werken aan de drinkwatervoorziening en bouwen latrines om ziekten te voorkomen, gerelateerd aan het vervuilde water, iets dat vaak voorkomt in noodsituaties. AZG voorziet ook tijdelijk onderdak en dekens aan mensen die hun huizen verloren zijn.
Steele legt uit dat het voorzien van onderdak een prioriteit is, vooral voor de mensen die op grote hoogten leven waar vriestemperaturen een gevaar voor de gezondheid vormen. Sinds 20 juli heeft AZG meer dan 700 tenten en 9.000 dekens uitgedeeld. "Sommige plaatsen bevinden zich op 3.500 tot 4.500 meter hoogte. Het is er overdag goed warm, maar tijdens de nacht gaan de temperaturen makkelijk onder het vriespunt", legt Steele uit. "Wij zijn het meest bezorgd over de gezondheidsrisico's die de koude meebrengt, vooral voor kinderen en ouderen. Er is een toename van het aantal ademhalingsziekten, zoals bronchitis en longontsteking. Door degelijk onderdak te verlenen, helpen we het lijden van de slachtoffers te verlichten en voorkomen we een verdere toename van deze ziekten."
In die gebieden waar mensen hun hele hebben en houden zijn kwijtgeraakt en waar de naschokken hen in een voortdurende staat van angst houden, voorziet AZG in psychologische ondersteuning. Leraars worden opgeleid zodat zij, wanneer de scholen heropenen, de effecten van posttraumatische stress bij hun leerlingen kunnen ontdekken.
AZG gebruikt ook een minder traditionele aanpak in haar psychologische ondersteuning. De medewerkers identificeren individuele vaardigheden van de kampbewoners, zoals broodbakken of houtbewerking, en moedigen deze mensen aan hun kennis te gebruiken om de lokale bevolking te helpen. Steele verklaart: "Deze mensen zijn alles verloren, hun huis, hun werk…dit geeft hen wat hoop, zo kunnen ze weer naar de toekomst leven en zich opnieuw nuttig voelen."
Naast de interventie in Camana, voorziet AZG ook psychosociale ondersteuning in Moquegua en in het Locumba-district in Tacna, waar de vernieling wijdverspreid is. Meer dan 90 procent van de bevolking daar werd rechtstreeks getroffen door de aardbeving.
Op dit ogenblik werken er 16 internationale vrijwilligers en 15 nationale medewerkers mee aan de hulpactie in Peru.