Sociale media

  • NL
Open the menu

Amerikaanse arts hersteld van ebola


De Amerikaanse Artsen Zonder Grenzen-hulpverlener die met ebola besmet was geraakt is vandaag ontslagen uit het Bellevue ziekenhuis in New York. Dokter Craig Spencer raakte met het ebolavirus besmet tijdens zijn missie in het West-Afrikaanse Guinee. Hij is nu volledig hersteld en niet langer besmettelijk.Virusvrij

Aan de hand van labtests van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (CDC) stelde het medische team dat hem behandelde vast dat hij virusvrij en niet langer besmettelijk is. Craig Spencer werd op 23 oktober opgenomen, nadat hij medische staf van Artsen zonder Grenzen had weten dat hij koorts had ontwikkeld. De New Yorkse gezondheidsautoriteiten werden onmiddellijk op de hoogte gesteld en dokter Spencer werd in het Bellevue ziekenhuis direct opgenomen. Daar bevestigden labuitslagen een ebola-infectie.

Crisis het hoofd bieden

‘Wij zijn erg blij en opgelucht dat Craig van ebola is hersteld en we hebben grote waardering voor de uitzonderlijke zorg die hij van het medische team van het Bellevue ziekenhuis heeft ontvangen,' verklaart Sophie Delaunay, directeur van Artsen Zonder Grenzen Amerika. 'De ebola-epidemie woedt voort in West-Afrika en dat vereist de doorlopende toewijding van medische hulpverleners. Bereidwilligheid om deze crisis het hoofd te bieden is zowel nodig van hulpverleners als van het publiek. Wij vragen onze hulpverleners na hun terugkeer om hun gezondheid goed te monitoren – zoals Craig heeft gedaan – en wij vragen het publiek onze hulpverleners niet te stigmatiseren of zelfs te bedreigen.'

24 besmettingen van hulpverleners

Sinds maart heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 700 internationale hulpverleners uitgezonden om de ebola-epidemie in West-Afrika te bestrijden. Op dit moment werken 263 hulpverleners van verschillende nationaliteiten zij aan zij met 3.077 hulpverleners uit de getroffen landen zelf. Na elke geconstateerde besmetting met het ebolavirus wordt een volledig onderzoek ingesteld. In de meeste gevallen vond de besmetting plaats buiten de ebolaklinieken, in de gemeenschap. Het onderzoek naar hoe Craig Spencer besmet is geraakt loopt nog.

Triageprocedures versterkt

Naar aanleiding van eerdere besmettingen zijn onze standaardprocedures voor de triage (waar patiënten worden gecheckt bij binnenkomst) versterkt: hulpverleners dragen een lichte persoonlijke beschermingsuitrusting (masker, handschoenen, gezichtskap, pak en schort) bovenop het bewaren van fysieke afstand tot de patiënten. Ook de hygiënische controle is versterkt voor activiteiten als chlorineren, omwisselen van chlooroplossingen, het schoonmaken en afspuiten van behandeltafels etc.

Bij zijn ontslag hield dokter Craig Spencer in het Bellevue ziekenhuis in New York een persoonlijke toespraak en betoog voor meer hulp en aandacht voor de crisis in West-Afrika.