Sociale media

  • NL
Open the menu

Alle patiënten ontslagen uit ebola-isolatiecentrum


Sinds woensdag 22 januari zijn alle patiënten ontslagen uit het isolatiecentrum van Artsen Zonder Grenzen in Kampungu, in West-Kasaï in Congo. De patiënten vertoonden niet langer symptomen van ebola en verkeerden algemeen in goede gezondheid.

Op 1 januari maakte ebola zijn laatste dodelijke slachtoffer. Sindsdien zijn alle stalen van patiënten negatief gebleken. De patiënten in het isolatiecentrum hadden geen symptompen meer en er is sindsdien niemand meer gestorven. De drie patiënten die de voorbije week werden opgenomen werden, zijn ook ontslagen toen hun stalen negatief bleken.
“We kunnen nu zeggen dat de ziekte onder controle is,” zegt Rosa Crestani van het urgentieteam van Artsen Zonder Grenzen. “Tot gisteren volgden teams honderd ‘contactmensen’ om eventuele verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Maar de incubatietijd van het virus is maximaal 21 dagen, en zolang is het al geleden dat er nog een geval bevestigd werd door het labo. Dat wil zeggen dat de ‘contactmensen’ niet besmet zijn.”
“Aan de andere kant stierf er gisteren een man die enkele symptomen vertoonde die van hem een verdacht geval maakten,” voegt Crestani daaraan toe. “Daarom staan onze teams op stand-by en blijft het isolatiecentrum open. We staan klaar om meteen in actie te komen als er nieuwe gevallen opduiken.”
Stalen van de gestorven man werden naar het labo gestuurd en zullen dit weekend geanalyseerd worden.
Tot nu toe hebben in totaal 48 mensen symptomen van Ebola vertoond. Na analyse in het labo bleken 7 patiënten ook werkelijk besmet. Twee van hen zijn gestorven. De 41 overige gevallen zijn allemaal ‘verdacht’, onder hen vielen 12 doden.
Artsen Zonder Grenzen kwam aan in West-Kasai op 23 december, nadat de een uitbraak van ebola was vastgesteld. Vandaag werkt er een team van vijftien mensen, waaronder dokters, verpleegkundigen, water- en sanitatiespecialisten, gezondheidspromotoren, logistieke medewerkers en een psycholoog.