Sociale media

  • NL
Open the menu

Al tienduizend op de vlucht door geweld in Ituri


Duizenden mensen uit de regio Gety, 60 km ten zuiden van Bunia, moesten wegvluchten uit hun steden en dorpen door nieuwe gevechten tussen de gewapende troepen van de Democratische Republiek Congo (FARDC) en milities uit Tchey, een van de nabijgelegen zones.

Op 27 september begonnen in Bukiringi aanvallen met zware wapens, gevolgd door gevechten tussen de verschillende gewapende groepen. De zone is nog steeds ontoegankelijk. In Kotoni, 20 km van Bunia, is het bevolkingsaantal van 4500 plots verdubbeld door een plotse toestroom van vluchtelingen.

We hebben al onze bezittingen moeten achterlaten,” vertelde een inwoner van Bukiringi aan Dr. Sidy van AZG, die vanuit Bunia naar de vluchtelingen ging, “en nadat we vertrokken, werd alles geplunderd,” voegde ze eraan toe. Volgens andere vluchtelingen gingen de soldaten en militias op dezelfde dag systematisch aan het plunderen in de stad Gety.
 
De vluchtelingen zijn bijna alles kwijt. Sommige werden tijdens hun vlucht nog beroofd van hun schamele bezittingen. Daarom moeten humanitaire organisaties snel ingrijpen om mogelijke incidenten te voorkomen tussen inwoners van de steden en dorpen, en de vluchtelingen die er op zoek zijn naar veiligheid.

De ontheemden kunnen de kosten van de plaatselijke medische faciliteiten onmogelijk betalen. Daarom startte AZG op 6 oktober met een mobiele kliniek en ondersteunt ze ook een kliniek in Dele, aan de rand van Bunia, waar honderden vluchtelingen aankomen. AZG organiseert ook doorverwijzingen naar het Bon Marché-ziekenhuis in Bunia, meerbepaald bij verloskundige complicaties.

Door deze nieuwe golf van geweld in de regio Ituri moisten minstens 10.000 mensen op de vlucht slaan.