Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: AZG gaat ziekenhuizen in Helmand en Kaboel ondersteunen


Artsen Zonder Grenzen is met de Afghaanse overheid tot een akkoord gekomen om in twee ziekenhuizen te gaan werken. De medische hulporganisatie zal vanaf september aan de slag gaan in het ziekenhuis van Lashkar Gah, de provinciehoofdstad van Helmand, en in het ziekenhuis in Arzan Qimat, in de provincie Kaboel. Artsen Zonder Grenzen accepteert voor haar activiteiten in Afghanistan geen financiële steun van regeringen, en werkt louter met private schenkingen. Zo verzekert de organisatie haar onafhankelijkheid van politieke en militaire spelers.

“Er is op dit moment geen betrouwbare informatie over het functioneren van de gezondheidszorg in Afghanistan,” zegt Michiel Hofman, landenverantwoordelijk voor Artsen Zonder Grenzen. “Door de erg onveilige situatie is het zo goed als onmogelijk om vast te stellen wat er goed loopt en waar er tekortkomingen zijn. Maar op basis van ons eigen onderzoek en van onze vele contacten in Afghanistan, zijn we tot de conclusie gekomen dat veel Afghanen het moeilijk hebben om de broodnodige gezondheidszorg te krijgen."
"Bij het conflict vallen gewonden en het jaagt mensen op de vlucht. Bovendien leidt het tot een gebrekkige gezondheidszorg. Dat veroorzaakt gezondheidscrises in verschillende delen van Afghanistan. Als humanitaire organisatie die gespecialiseerd is in noodsituaties, hebben we besloten om opnieuw in Afghanistan te gaan werken.”
Het ziekenhuis in Lashkar Gah is één van de belangrijkste medische faciliteiten in het zuiden van Afghanistan, een regio die zwaar getroffen wordt door het conflict. Het gebouw is in goede staat en medisch personeel is aanwezig, maar het ziekenhuis krijgt te weinig ondersteuning en kan geen secundaire zorgen bieden. Artsen Zonder Grenzen wil het ziekenhuis weer volledig activeren, zodat het opnieuw alle medische zorgen kan bieden, zoals spoedzorg, chirurgie, behandeling van infectiezieken en reproductieve gezondheidszorg.
Het ziekenhuis in Arzan Qimat, in het twaalfde district van Kaboel, wordt naar voor geschoven als referrentieziekenhuis. De voorbije zes jaar is de bevolking van Kaboel verdubbeld in aantal, grotendeels door interne vluchtelingen en vluchtelingen die uit het buitenland teruggekeerd zijn, maar nergens heen kunnen. Maar ondanks die demografische explosie is er nauwelijks geïnvesteerd in gezondheidszorg voor deze kwetsbare groepen. Artsen Zonder Grenzen zal het ziekenhuis op alle niveaus ondersteunen, van de verzorging tot de opleiding en het management.
“In grote delen van Afghanistan kunnen mensen alleen naar private ziekenhuizen, waar hen buitensporige kosten worden aangerekend voor de consultatie, behandeling en medicijnen,” zegt Hofman nog. “De bevolking hier lijdt onder het hevige en aanhoudende geweld, en gratis gezondheidszorg is een sleutelelement van onze aanpak voor beide ziekenhuizen.”
Artsen Zonder Grenzen verwacht dinsdag 30 juni 2009 een overeenkomst te kunnen tekenen met het Afghaanse Ministerie van Volksgezondheid. Met de terugkeer van Artsen Zonder Grenzen komt een einde aan een afwezigheid van vijf jaar, die volgde na de moord op vijf medewerkers van Artsen Zonder Grenzen op 2 juni 2004 in de provincie Badghis.