Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: AZG behandelt gewonden na bomexplosies Lashkargah


De explosies vonden plaats op zondagochtend 20 juni in het stadscentrum en op 10 kilometer buiten de stad.

Samen met de medische staf van het Boost ziekenhuis in provinciehoofdstad Lashkargah heeft AZG  24 gewonden van een reeks bomexplosies in de Afghaanse provincie Helmand behandeld.
“Binnen twintig minuten na de eerste twee explosies, vlakbij een bank, werden er patiënten binnengebracht op de eerstehulpafdeling,” vertelt Paulo Reis, arts voor Artsen Zonder Grenzen in Lashkargah. “Er kwamen twintig patiënten binnen, waarvan drie kinderen. Hun verwondingen liepen uiteen van kleine wonden van granaatscherven tot diepe vleeswonden in de schouder. Drie daarvan van hen hebben we direct geopereerd.”

Vier explosies

Na de derde explosie in het stadscentrum werden nog twee gewonden binnengebracht. Een vierde explosie volgde, ditmaal op tien kilometer buiten Lashkargah. Twee slachtoffers van deze bom werden naar het Boost ziekenhuis gebracht. Eén van de twee had ernstige verwondingen aan het gelaat en moest kunstmatig beademd worden.
Drie slachtoffers (twee kinderen en een vrouw) konden niet gered worden: zij overleden kort na aankomst. Inmiddels zijn zestien patiënten uit het ziekenhuis ontslagen, vijf worden nog verpleegd. De toestand van vier van hen is stabiel, de vijfde moet een hersteloperatie van het gezicht ondergaan.
In verband met haar neutraliteit en onafhankelijkheid accepteert Artsen Zonder Grenzen voor haar activiteiten in Afghanistan geen financiële steun van regeringen. Het werk in Afghanistan wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het Boost-ziekenhuis in Lashkargah en het Ahmed Shah Baba-ziekenhuis in Oost-Kabul. Op beide locaties stelt Artsen Zonder Grenzen zich tot doel levensreddende en gratis medische hulp te bieden. Artsen Zonder Grenzen biedt een breed pakket van zorg, onder meer moeder-en-kindzorg, kindergeneeskunde, chirurgie en spoedeisende hulp. Artsen Zonder Grenzen is van plan in 2010 haar activiteiten in Afghanistan uit te breiden naar ziekenhuizen en gezondheidsposten in landelijke gebieden in andere provincies.