Sociale media

  • NL
Open the menu

Activiteiten AZG opgeschort na ontvoering medewerkers


Op de avond 11 maart werden ‘s avonds drie medewerkers van de Belgische tak van Artsen Zonder Grenzen ontvoerd in Serif Umra, in de Soedanese provincie Noord-Darfoer.

Het gaat om een Canadese verpleegkundige, een Italiaanse arts en een Franse coördinator, die allemaal voor de Belgische tak van Artsen Zonder Grenzen werken. Twee Soedanese medewerkers die ook ontvoerd waren, werden al snel weer vrijgelaten. Zij verkeerden in goede gezondheid. Later die avond was er kort telefonisch contact met de Franse medewerker. Hij liet weten dat ze goed behandeld werden en nog alledrie samen waren. Sindsdien is er geen contact meer geweest.
De families van de ontvoerde medewerkers werden ingelicht. Artsen Zonder Grenzen is erg bezorgd over de veiligheid van haar medewerkers en doet al het mogelijke om te weten te komen hoe zij er aan toe zijn en om een veilige en vlotte afloop te verzekeren. Op dit moment kan Artsen Zonder Grenzen niet meer informatie noch commentaar op de situatie geven, met het oog op de veiligheid van de ontvoerde collega's.
Als gevolg van de ontvoering worden alle projecten van Artsen Zonder Grenzen in Darfoer tijdelijk opgeschort. Alle internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen worden geëvacueerd naar aanleiding van de ontvoering. Ook een aantal Soedanese medewerkers worden geëvacueerd. Alleen een kernteam blijft ter plaatse actief om de zaak op te volgen.
De teams van de Franse en Nederlandse takken van Artsen Zonder Grenzen waren vorige week al uit Darfoer vertrokken, op bevel van de Soedanese overheid. De Zwitserse, Spaanse en Belgische takken bleven toen nog werken, maar ook hun activiteiten worden nu dus tijdelijke stopgezet.
Deze terugtrekking uit de projecten in Darfoer is een onderbreking van de essentiële medische diensten in Darfur. Artsen Zonder Grenzen is erg bezorgd, zowel over de ontvoerde medewerkers als over de bevolking medische hulp kreeg van ons.