Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving op Sumatra: twee teams evalueren de situatie


Gisteren werd de Indonesische westkust opgeschrikt door een krachtige, onderzeese aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving bevindt zich op 200 km van Bengkulu, op het eiland Sumatra. De teams van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse zijn begonnen met een evaluatie van de schade en de medische noden bij de bevolking.

Een eerste team is aangekomen in Padang, de provinciehoofdstad. Het lijkt erop dat de eerste noden gelenigd worden. “Onze teams stellen vast dat de plaatselijke autoriteiten snel hebben gereageerd,” legt Luc Van Leemput uit, coördinator van de AZG-activiteiten in Indonesië. “Naast het ziekenhuis van waaruit de patiënten zijn geëvacueerd, werden onmiddellijk tenten opgesteld. De drinkwatervoorziening was al geïnstalleerd toen onze teams arriveerden.” Dit team evalueert nu de situatie langs de kust tussen Padang en Bengkulu, in het zuidoosten.

Een tweede team is vanochtend (Indonesische tijd) met een chartervliegtuig vertrokken vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta, met aan boord 7 ton hulpmateriaal, waaronder medisch materiaal en dekens. Dit team zal de noden evalueren in en rond de stad Bengkulu van zodra dit mogelijk is. Beide teams zijn samengesteld uit medisch, paramedisch en logistiek personeel, grotendeels Indonesiërs. Een van de teams wordt ook vergezeld van een psycholoog.