Sociale media

Open the menu

Aardbeving in Haïti: de eerste updates en onze eerste hulp

Op zaterdag 14 augustus om 8u30 plaatselijke tijd trof een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter het zuiden van Haïti. Vooral de provincies Grand'Anse, Nippes en Sud werden zwaar getroffen, maar ook in andere delen van het land werden de bevingen gevoeld. Op 18 augustus werden bijna 2.000 doden en 10.000 gewonden geteld.

De aarbeving van zaterdag 14 augustus trof vooral de zuidelijke delen van Haïti
De aarbeving van zaterdag 14 augustus trof vooral de zuidelijke delen van Haïti.

update 25 augustus

Naarmate we nu ook de getroffen, afgesneden plekken beter kunnen bereiken, krijgen we een steeds vollediger zicht op de situatie. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers staat nu op 2.200, 12.000 mensen zijn gewond. Ook het aantal vernielde gezondheidscentra is fors gestegen: 36 centra functioneren niet meer of nauwelijks.

We hebben onze hulp in het land uitgebreid, met in totaal 1.360 medewerkers

 • in Les Cayes zijn we nu begonnen met chirurgie. Een mobiele kliniek deelt essentiële hulpgoederen uit en installeert water- en sanitatiesystemen. Daarmee kunnen we nu water aan 1.600 ontheemde gezinnen aanbieden
 •  we hebben nu ook een mobiele kliniek kunnen inzetten in meer afgelegen gemeenschappen zoals Maniche, Camp Perrin en Cavaillon. 
 • onze teams hebben de ziekenhuizen in Bonne Fin en l'Asil kunnen bereiken. Beide gebouwen bleken grotendeels verwoest, patiënten werden buiten opgevangen. We hebben meteen tenten en medisch materiaal ter plekke gebracht en een waterinstallatie opgezet.
 • we blijven patiënten uit het zuiden overbrengen naar onze traumacentra in rond Port-au-Prince: in ons traumacentrum in Turgeau hebben we nu in totaal al 285 patiënten kunnen opvangen en 60 mensen in Tabarre.

update 23 augustus

Op zaterdag 21 augustus vertrokken 2 cargovluchten met in totaal 100 ton noodhulpgoederen vanuit Luik naar Haïti. Aan boord:

 • materiaal voor het opzetten van medische noodstructuren, zoals operatiekwartieren in tenten
 • water- en sanitatie-installaties om drinkbaar water te voorzien voor 30.000 mensen
 • medische benodigdheden om 30.000 patiënten te helpen opvangen en te verzorgen: eerstehulpkits, vaccins en materiaal voor bloedafnames en stabilisatie

Ondertussen blijven onze teams hard werken om de slachtoffers van de aardbeving te stabiliseren en te behandelen, ook in afgelegen gebieden. Ons team van chirurgen in het zwaargetroffen Jérémie kon afgelopen week 54 patiënten behandelen. Daarvan werden er maar liefst 36 met succes geopereerd.

Deze chartervlucht met noodhulpgoederen steeg zaterdag op in Luik.
Deze chartervlucht met noodhulpgoederen voor de getroffen gebieden in Haïti steeg zaterdag op in Luik. ©  Julien Dewarichet, 21 augustus 2021.

update 19 augustus

Voorlopig zijn nu bijna dan 2.000 doden en meer dan 9.900 gewonden geteld. Volgens de VN hebben ongeveer 500.000 mensen - 40% van de totale bevolking in de getroffen departementen - behoefte aan dringende humanitaire noodhulp.

 • Deze cijfers zullen nog stijgen. Heel wat zwaargetroffen gebieden zijn – ook door de hevige regenval tijdens storm Grace - nog steeds onbereikbaar.
 • bijna 61.000 huizen zijn verwoest en 137.000 gezinnen zijn getroffen in de departementen Grand'Anse, Nippes en Sud.
 • 24 gezondheidsvoorzieningen functioneren onvoldoende of niet meer. Veel ziekenhuizen moesten hun patiënten evacueren, ziekenhuizen die wel nog functioneren zijn overbelast en kampen met een gebrek aan medische apparatuur en geneesmiddelen.

We blijven werken in Les Cayes, Port Salut, Port-à-Piment, Port-au-Prince en Turgeau. We proberen nu vooral afgelegen gebieden te bereiken voor een evaluatie van de grootste noden en om het eerste personeel en materiaal ernaartoe te sturen.

 • Op 17 augustus konden we eindelijk Baradères bereiken. De stad is bijna volledig geïsoleerd, veel gezinnen moeten noodgedwongen buiten slapen. Het ziekenhuis in Baradères had de afgelopen 48 uur ongeveer 60 patiënten opgevangen. Ons team heeft hen medische voorraden gegeven.
 • Twee chirurgen en een OK-verpleegkundige konden op 15 augustus al de teams in Jérémie versterken. Zij hebben sinsdien al 10 operaties kunnen uitvoeren.

We gaan de komende dagen onze teams versterken. De eerste noodcoördinatoren, medische teams, chirurgen en water- en sanitatiespecialisten zijn al gearriveerd.

80 ton noodmateriaal vertrekt vanuit Brussel naar Haïti in 2 gecharterde vluchten op vrijdag en zaterdag. Aan boord:

 • materiaal voor het opzetten van medische noodstructuren en operatiekwartieren in tenten
 • materiaal om drinkwater en sanitatie te voorzien voor 30.000 mensen
 • medisch materiaal voor stabilisatie, eerste hulp, vaccinatie en bloedafname voor 30.000 mensen
Onze teams in het magazijn in Brussel zijn druk in de weer om alle noodmateriaal klaar te zetten. De eerste vlucht naar Haïti vertrekt vrijdag.
Onze teams in het magazijn in Brussel zijn momenteel druk in de weer om alle noodmateriaal klaar te zetten. De eerste vlucht naar Haïti vertrekt vrijdag. © Julien Dewarichet, 18 augustus 2021.

update 18 augustus

In totaal zijn nu bijna 2.000 doden en 10.000 gewonden geteld. Maar deze cijfers zijn een ernstige onderschatting van de werkelijke tol. Zwaargetroffen regio's als Baradères en Cavaillon zijn nog steeds onbereikbaar. Door de passage van de tropische storm Grace was er maandag en dinsdag heel hevige regenval, maar de patiënten en de teams hebben deze relatief goed doorstaan.

De focus van onze teams ter plaatse ligt nog steeds op de weinige functionerende ziekenhuizen te helpen organiseren en medische materiaal te leveren. We werken verder in Les Cayes, Port Salut, Port-à-Piment, Port-au-Prince en Turgeau, waar we de gewonden stabiliseren en doorverwijzen  of  zelf opvangen.

 • We hebben al 11 extra medisch personeel het land ingevlogen
 • De eerste noodcargo komt dit weekend vanuit Brussel toe: aan boord 80 ton water- en sanitatiemateriaal, wat momenteel heel hard nodig is.
 • In provincie Sud alleen al zijn 15 gezondheidscentra vernield
 • Sommige routes naar Les Cayes blijven onveilig, waardoor de aanvoer van noodmateriaal naar de regio ernstig verstoord wordt
Veel slachtoffers worden noodgedwongen buiten opgevangen, zoals hier in Les Cayes. Op 15 augustus konden we al een team naar het algemeen ziekenhuis sturen om de gewonden te helpen stabiliseren.
Veel slachtoffers worden noodgedwongen buiten opgevangen, zoals hier in Les Cayes. Op 15 augustus konden we al een team naar het algemeen ziekenhuis sturen om de massale instroom van patiënten te helpen opvangen. © Richard Pierrin, 15 augustus 2021

UPDATE 17 augustus: medische noden zo snel mogelijk in kaart brengen

"Onze prioriteit op dit moment is om een duidelijk beeld te krijgen van de medische situatie, om de gewonden meteen te behandelen als we dat kunnen, of om ze door te verwijzen naar functionerende medische structuren nadat we ze gestabiliseerd hebben," zegt Alessandra Giudiceandrea, landcoördinator Artsen Zonder Grenzen in Haïti.

 • Momenteel worden verschillende evaluaties uitgevoerd in de plaatsen Baradères, Petit Trou, Les Anglais, Corail en Pestèl. Afhankelijk van de situatie ter plaatse kan Artsen Zonder Grenzen andere medische teams inzetten, beginnen met de distributie van eerste levensbehoeften en water- en sanitaire activiteiten opzetten.
 • Onze teams huren een helikopter om sneller toegang te krijgen tot afgelegen gebieden, voorraden te kunnen leveren en mogelijke slachtoffers te kunnen doorverwijzen. Zeeroutes zijn ook een optie.

UPDATE 16 AUGUSTUS: Eerste dodentol van 1.297 mensen

Tot nu toe zijn 1.297doden en meer dan 5.700 gewonden geteld, volgens cijfers van het Haïtiaans bureau voor civiele bescherming. Deze cijfers zullen naar verwachting in de komende uren/dagen nog stijgen; veel getroffen gebieden blijven geïsoleerd van de rest van het land.

Veel gebouwen vernield, ziekenhuizen moeten evacueren

Veel openbare gebouwen (ziekenhuizen, scholen, hotels, kerken, privébedrijven) liepen schade op of stortten in. Sommige ziekenhuizen hebben hun patiënten moeten evacueren. Sommige voorzieningen zijn overbelast en kampen met een gebrek aan medische apparatuur en geneesmiddelen. Naschokken en aardverschuivingen hebben bijkomende schade aangericht. Meer dan 7.000 huizen zijn volledig vernield.

 

Mensen doorzoeken het puin van wat vroeger het Manguier Hotel was na de aardbeving op 14 augustus 2021 in Les Cayes, zuidwest Haïti.
Mensen doorzoeken het puin van het Manguier Hotel  na de aardbeving op 14 augustus 2021 in Les Cayes, zuidwest Haïti. © Stanley Louis/AFP

Onze teams zijn aanwezig: de eerste dagen hulpverlening

Zwaargetroffen provincies Grand’Anse, Nippes en Sud

 • In de eerste uren na de aardbeving zijn medische noodteams vanuit Port-à-Piment en Port-au-Prince gewonde patiënten in de provincie Sud gaan helpen. In Port-à-Piment stabiliseren we patiënten die gewond zijn geraakt door de aardbeving. Ons ziekenhuis in Port-à-Piment – waar we seksuele en reproductieve gezondheid aanbieden - werd beschadigd. De patiënten, waarvan veel zwangere vrouwen, werden geëvacueerd naar een tent waar ons team zorg blijft verlenen.
 • In Les Cayes ondersteunen we het algemeen ziekenhuis met medisch materiaal en personeel.
 • In Port-Salut hebben onze teams 16 patiënten met verwondingen en breuken opgevangen. We stabiliseren de gewonden en bieden chirurgische nazorg.
 • We hebben noodvoorraden van Port-au-Prince naar de provincie Sud: eerstehulpkits, tenten voor noodklinieken, bloedtransfusie- en gipsmateriaal en geneesmiddelen zijn ondertussen al ter plaatse.

De eerste teams komen toe in de getroffen, afgelegen gebieden

 • Gisteren - op 15 augustus - is een team aangekomen in Nippes. Het ziekenhuis van Sainte-Thérèse heeft 59 gewonden opgevangen. We staan hen bij met materiaal, een chirurg en een verpleegkundige.
 • We proberen de meer afgelegen gebieden te bereiken. Een team is al in Les Anglais voor een eerste medische assessment en vervoert patiënten van Les Anglais naar Port-a-Piment. Een ander team beoordeelt de situatie in Baradères en Petit Trou in Nippes, die naar verluidt ernstig zijn getroffen.
 • Sommige toegangswegen, zoals de weg tussen Les Cayes en Jérémie, zijn ernstig beschadigd en bemoeilijken de inzet van hulp. Twee chirurgen en een O.K.-verpleegkundige, konden op 15 augustus Jérémie bereiken en zijn intussen aan het werk in het ziekenhuis van St Antoine. We staan het ziekenhuis ook bij met medisch noodmateriaal. 

Port-au-Prince: twee traumacentra om de gewonden op te vangen

 • Ook ons traumaziekenhuis in Tabarre begint met de noodopvang van gewonden. Op 14 augustus werden 6 gewonden uit het zuiden opgenomen.
 • Een nieuw traumacentrum in Turgeau zou pas volgende week opengaan. We hebben beslist dit centrum nu al te openen; gisteren kwamen de eerste gewonden binnen voor stabilisatie. We zijn in Turgeau ook begonnen met bloedinzameling, in een reactie op mogelijke bloedtekorten.
haïti séisme
Onze noodteams zijn al ter plaatse. Dit team vloog gisteren met de helikopter van Port-au-Prince naar Grand Anse, om de eerste gewonden te stabiliseren. Aan boord ook medisch noodmateriaal. © AZG, 15 augustus 2021.

We breiden onze hulp zo snel mogelijk uit met chirurgen en noodcargo’s

 • De komende dagen vliegen we meer medische teams het land in. Vooral chirurgen komen onze teams nog versterken.     
 • We bereiden medische noodvoorraden op grote schaal voor. Twee cargovluchten vertrekken deze week nog vanuit Brussel.

Storm Grace op komst: we verwachten meer doden en gewonden

Een extra reden tot bezorgdheid is de dreigende komst van de tropische storm Grace, die Haïti naar verwachting vandaag - op maandag 16 augustus - zal treffen. De provincie Sud-Est en de drie provincies die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen, liggen op het pad van de storm Grace.

We hebben jouw hulp nodig

Om onze teams te helpen met onze eerste hulpverlening, kan je een gift doen aan ons noodfonds. Enkel dankzij deze giften kunnen wij zo snel mogelijk optreden slachtoffers van een humanitaire ramp bijstaan.

Ik doe een gift aan het noodfonds van AZG