Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving in Chili: AZG helpt getraumatiseerde bevolking


De regio's Maule en Bío Bío werden zwaar getroffen. AZG breidt er de verdeling van hulpgoederen uit en organiseert er psychologische hulpverlening.

De teams van Artsen Zonder Grenzen in Chili zijn een versnelling hoger geschakeld bij de verdeling van medisch materiaal en hulpmateriaal zoals hygiënekits, plastic zeilen voor beschutting en dekens in Maule en Bío Bío.
Die regio’s hebben erg te lijden gehad onder de aardbeving die het land 17 dagen geleden trof. Daarnaast is er een team psychologen aanwezig dat helpt bij de opleiding van mentale zorgverleners die de getroffen mensen moeten gaan bijstaan.

De eerste dagen na de aardbeving

Pierre Garrigou, een logistiek medewerker van Artsen Zonder Grenzen uit Argentinië, beschrijft hoe hij de eerste dagen na de aardbeving heeft ervaren:
“In het binnenland waren er heel wat gebouwen vernield en zagen we veel puin. Maar aan de kust was er na de aardbeving ook nog een tsunami, die echt alles verwoest heeft. Als bij een aardbeving je huis instort, kun je misschien nog iets uit het puin redden. Maar aan de Chileense kust werden de huizen letterlijk door de golven opgeslokt.”
Veel mensen zijn alles kwijt. Heel wat van hen bleven dakloos achter en moesten kamperen in gammele, geïmproviseerde schuilplaatsen. Daarom concentreerde Artsen Zonder Grenzen zich aanvankelijk op de leefomstandigheden, door plastic zeilen, touwen, dekens, jerrycans alsook hygiënekits uit te delen.
Na de aardbeving “heerste in het dorp totale wanhoop”, aldus Mariano Pérez, een meestertimmerman die in het dorp Licantén woont, in de heuvels van noordelijk Talca. “Er was geen water of elektriciteit, en bij zonsopgang zag ik dat veel huizen ingestort waren.”
Hij behoort tot een gemeentelijke groep die giften ontvangt en sorteert in een opslagcentrum in de sportzaal van het dorp. “Giften vanuit eigen land en van buitenaf geven ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan, dat er mensen zijn die met ons in zitten”, zegt hij.

Getraumatiseerde bevolking

Tijdens de aardbeving zijn mensen heel wat verloren. Samen met de krachtige naschokken  heeft dit de bevolking diep getraumatiseerd. Met elke nieuwe beving worden ze banger.
“Er was eens een naschok toen we bij een vrouw en haar vier kinderen zaten”, legt Lina María Peña Peñaranda, psychologe voor Artsen Zonder Grenzen, uit. “Ze begon te huilen en wou niet dat weggingen. Ze trilde op haar benen en kon niet stoppen met huilen. We zijn lang bij haar moeten blijven.”
Vooral kinderen lijden onder deze situatie. In Licantén zegt Bernardita Soto dat haar driejarig zoontje elke nacht moet braken en dat ze het zelf moeilijk heeft om de slaap te vatten. Macarena Huerta, een kleuterleidster, zegt dat er een crèche is opgestart in een omheind veld, waar angstige kinderen tot rust kunnen komen.
Dit is allemaal erg stresserend voor kinderen, zegt ze. Ze huilen elke keer dat de aarde beeft. En tegelijkertijd hebben ze heel wat discipline en weten ze dat ze bij een aardbeving het midden van de prairie moeten opzoeken.
Psychologen van Artsen Zonder Grenzen in Maule ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid. Ze werken samen om 128 vrijwillige psychologen, sociaal assistenten en studenten geneeskunde op te leiden, die daarna langs de kustregio worden ingezet om de slachtoffers de draad van hun leven opnieuw te helpen oppikken.
Ze hielpen ook de training van 45 mensen die de teams van vrijwilligers kunnen coördineren door workshops over therapie voor kinderen en het rouwproces te organiseren.

Verdeling van hulpteams

Elke dag werken de mensen van Artsen Zonder Grenzen op hun operationele sites rond Talca en Concepción samen met gemeente- en staatspersoneel om te beslissen wat de meest dringende problemen zijn. In gebieden dichter bij de kust, verdeelt Artsen Zonder Grenzen medische kits onder de bevolking en voorziet ze psychologische bijstand.
Artsen Zonder Grenzen heeft aan meer dan 10 ziekenhuizen en gezondheidsposten medisch materiaal geschonken. De voorbije week heeft Artsen Zonder Grenzen 2.000 hygiënekits uitgedeeld in dorpen waar de grootste behoeften zijn geïdentificeerd, en 3.000 kits zijn klaar om volgende week te worden verdeeld. Deze kits bevatten essentiële spullen zoals emmers, handdoeken, tandpasta en naald en draad. Meer dan 26.500 mensen worden met zo’n kit geholpen.