Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving Chili: AZG start haar noodhulpoperaties op


Tien dagen na de aardbeving in Chili heeft AZG haar evaluaties in het getroffen gebied afgerond. De teams gaan zich concentreren op de meest dringende noden.

Het gaat om de ondersteuning van ziekenhuizen, het heropstarten van basisgezondheidsvoorzieningen, de verdeling van hulpgoederen, en de verlening van mentale gezondheidszorg.
Artsen Zonder Grenzen heeft medisch materiaal geschonken aan ziekenhuizen in de zwaar getroffen regio’s Maule en Bío Bío. De organisatie zette ook al verschillende mobiele hulpposten op in de binnenlandse regio Curepto en in de kustgebieden van Maule, dat werd getroffen door vloedgolven na de aardbeving. Bovendien bieden twee artsen medische bijstand op het eiland Santa María. Daar was geen medisch personeel om voor de lokale bevolking te zorgen.
Artsen Zonder Grenzen bestelde 3.000 hygiënekits en verwacht een vliegtuig uit Panama. Daarin zitten nog 2.000 hygiënekits (voor 25.000 mensen) en 2.000 plastic zeilen die gebruikt kunnen worden voor tijdelijke onderkomens. Twee medische rampenkits met medicijnen en medische voorraden zijn onderweg uit Colombia, en komen normaal vandaag aan.
Het afgelopen weekend kwam een team psychologen aan in Chili. Vele mensen lijden aan het posttraumatisch stresssyndroom. Naschokken in de dagen na de aardbeving hebben veel paniek veroorzaakt. Daarom is het heel belangrijk om veel aandacht te besteden aan de psychologische impact van de ramp.
Van bij haar aankomst in Chili is Artsen Zonder Grenzen in permanent contact met de Chileense autoriteiten. De teams hebben relevante informatie over de staat van de gezondheidszorg gedeeld met de minister van Volksgezondheid. Teams van Artsen Zonder Grenzen in de steden Talca en Concepción coördineren de verdeling van hulpgoederen en bieden medische hulp en mentale gezondheidszorg in de omliggende streken.
Artsen Zonder Grenzen is onder de indruk van de solidariteit van de Chileense bevolking. Chileense artsen en psychologen zijn vrijwillig aan de slag en anderen zamelen kledij en eten in voor hun getroffen landgenoten.
Momenteel bestaat het team van Artsen Zonder Grenzen uit achttien artsen, psychologen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers uit Argentinië, Bolivia, Panama, Mexico, Spanje en Chili.