Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving Afghanistan: AZG behandelt honderden gewonden en doet oproep voor publieke steun


Vandaag heeft AZG 350 mensen behandeld in haar drie hospitaaltenten in Nahrin, Afghanistan. Gisteren heeft de organisatie deze noodfaciliteiten opgezet om de opvang te verzekeren van de slachtoffers van de reeks aardbevingen die sinds maandag plaatsvinden.

AZG-teams voeren onderzoeksmissies uit met auto's in het gebied rond Nahrin waarbij ze ook patiënten oppikken. Dat gebeurt in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid dat vier extra artsen ter beschikking heeft gesteld voor deze missies. Na een eerste medische screening worden degenen zonder verwondingen (gerelateerd aan de aardbeving) naar de lokale klinieken overgebracht. Het gaat om de klinieken van SCA (Zweeds Comité voor Afghanistan) en het Rode Kruis in Nahrin. De AZG-hospitaaltenten vangen de gewonden op, met vooral breuken en brandwonden.
De 580 patiënten die gisteren en vandaag naar het AZG-gezondheidscentrum kwamen, zijn afkomstig uit het stadje Nahrin zelf en de nabijgelegen dorpen. AZG is ook gestart met mobiele teams die de regio buiten Nahrin bezoeken voor medische onderzoeksmissies. De grootste noden van de bevolking zijn medische verzorging, beschutting, water en voedsel.
Verder is er een doorverwijssysteem naar de ziekenhuizen van Phul-i-Khumri opgezet. Een helikopter van het Afghaanse Ministerie van Defensie heeft gisteren 16 en vandaag 25 gewonden overgebracht. AZG heeft 200 noodpakketten voor gewonden en een arts naar het ziekenhuis van Phul-i-Khumri gestuurd. De arts zal instaan voor assistentie en toezicht.
Momenteel gaan heel wat van de AZG-middelen, die oorspronkelijk bestemd waren voor de voedselcrisis in Noord-Afghanistan, naar de slachtoffers van de aardbeving. Dat zorgt voor een overbelasting van de reeds uitgebreide hulpprogramma's van AZG in dit deel van het land. Door de aanhoudende droogte en meer dan twee decennia van oorlogsgeweld, is ondervoeding een immens probleem. AZG geeft ondersteuning aan 18 klinieken (45.000 consultaties per maand) en biedt hulp en bijstand in meerdere ontheemdenkamp. Daarenboven heeft ze meer dan 4.000 kinderen in haar voedselcentra. Om haar lopende programma's in Noord-Afghanistan draaiende te kunnen houden, doet AZG een publieke oproep voor financiële steun.