Sociale media

  • NL
Open the menu

Aanvallen en toenemend geweld bedreigen ons werk


Twee projecten van Artsen zonder Grenzen zijn afgelopen weekend, in dezelfde nacht, overvallen door gewapende mannen. In hetzelfde weekend vonden gewapende overvallen plaats op 2 andere hulporganisaties. Wij hebben daarop het werk voorlopig stopgezet en de teams teruggetrokken.

De vier incidenten in één nacht vormen een dieptepunt in een lange reeks van aanvallen op hulporganisaties over het afgelopen halfjaar. Wij hebben daarop onze teams in Adé en Goz-Beïda, in het oosten van Tsjaad, tijdelijk teruggetrokken. Het werk in de projecten wordt voorlopig stopgezet.

Wij gaan ons beraden over de manier waarop we onze activiteiten in het oosten van Tsjaad volledig kunnen hervatten. “Het feit dat Artsen Zonder Grenzen regelmatig wordt aangevallen bedreigt ons vermogen, en dat van andere hulporganisaties, om hulp te verlenen aan de bevolking daar,” aldus Karline Kleijer, AZG-landverantwoordelijke in Tsjaad. “We zijn ontsteld dat we ons nu noodgedwongen terug moeten trekken uit Adé en Goz-Beïda, waardoor 70.000 mensen zonder levensreddende medische zorg komen te zitten. Uiteindelijk zijn het zij die ziek of kwetsbaar zijn die hier de dupe van worden.

Voor AZG alleen al komt het totaal van ernstige veiligheidsincidenten in Tsjaad in de afgelopen tien maanden hiermee op 24 te staan. Als gevolg hiervan moesten wij ons werk herhaaldelijk opschorten en teams evacueren. Tijdens de meest recente aanvallen zijn patiënten en medewerkers gelukkig niet verwond geraakt. In het verleden echter hebben aanvallen op hulpverleners geleid tot ernstige verwondingen en mensenlevens geëist. Over het algemeen werden hierbij contant geld, auto's en satelliettelefoons gestolen.

AZG werkt sinds 1981 in Tsjaad en verleent bijstand aan slachtoffers van geweld, een tekort aan gezondheidszorg en bestrijdt epidemieën. In totaal verlenen onze teams in het oosten van het land noodhulp aan meer dan 250.000 mensen bestaande uit gevluchte Tsjadiërs, vluchtelingen uit Darfur en plaatselijke bevolking. Zij bieden primaire en secundaire gezondheidszorg, zorgen voor drinkwater en delen voedsel en hulpgoederen uit. In totaal werken er 85 internationale en 1.200 Tsjadische medewerkers voor Artsen zonder Grenzen in Adré, Guereda, Abéché, Adé, Kerfi, Goz-Beïda en Iriba.