Sociale media

  • NL
Open the menu

Aantal choleragevallen overstijgt voorgaande jaren


Op dit ogenblik zijn er al meer dan 2.140 choleragevallen geteld in Malawi, een aantal dat voorgaande jaren overtreft. Al 31 mensen overleden. In de districten die AZG controleert, zijn vooral Blantyre (700 gevallen/week), Thyolo (150 gevallen/week) en Chickwawa (110 gevallen/week) erg getroffen. Maar ook in andere streken blijft het aantal zieken de hoogte in gaan.

Cholera is endemisch in Malawi: de microbe verantwoordelijk voor de ziekte is voortdurend aanwezig in de omgeving. Wanneer de omstandigheden het toelaten, kan deze microbe snel een epidemie veroorzaken. Epidemische opwellingen hebben vrijwel ieder jaar plaats tijdens het regenseizoen (van november tot april). De behandeling van de zieken (gemiddelde tot ernstige uitdroging, een opeenvolging van braken en diarree) is grotendeels in handen van het personeel van de gezondheidsstructuren van de streek. AZG helpt bij de bevoorrading van de nodige inentingen en ondersteunt de activiteiten in de behandelingscentra, evenals een goede epidemiologische opvolging. Wanneer het ministerie van Volksgezondheid met werk overladen is, komen de teams van AZG rechtstreeks tussen bij de behandeling van de zieken, aan de zijde van het nationale gezondheidspersoneel.
AZG werkt sinds 1997 in het land, en is er vooral actief in de strijd tegen aids. Malawi is een van de landen die het meest geraakt werd door deze epidemie: in de streek waar AZG werkt, is meer dan 20 procent van de actieve bevolking seropositief.