Sociale media

  • NL
Open the menu

Aanhoudende aanvallen op Gaza maken hulp bijna onmogelijk


De aanhoudende aanvallen op Gaza zijn een zware klap voor het reeds zwakke Palestijnse zorgsysteem en maken het medische werk van Artsen Zonder Grenzen bijna onmogelijk.

© Chris Huby
© Chris Huby

Door de zware bombardementen van het Israëlische leger op de Palestijnse stad Gaza kunnen de bewoners nauwelijks over straat en kan Artsen Zonder Grenzen bijna geen hulp bieden. Ziekenhuizen in het gebied doen hun uiterste best om de stroom aan gewonden op te vangen. Het geweld is echter een zware klap voor een zorgsysteem dat al zwak was door een structureel gebrek aan medicijnen en materialen.

10 aanvallen per uur

De gemiddeld 10 bombardementen per uur in Gaza maken het medische werk van Artsen Zonder Grenzen bijna onmogelijk. ‘Raketten die vanuit Gaza worden afgevuurd kunnen Tel Aviv, Jerusalem en Haifa bereiken,’ zegt landencoördinator Tommaso Fabbri. ‘Zij vormen een bedreiging voor de Israëlische bevolking.’ Er zijn nog geen slachtoffers gevallen aan Israëlische kant. In Gaza zijn, meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gisteren, tot nu toe 165 mensen omgekomen bij de aanvallen en 1.232 mensen gewond zijn geraakt.

‘Gedurende de eerste dagen ontvingen mensen nog een sms om hen te waarschuwen voor aanvallen,’ zegt Nicolas Palarus, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. ‘Dat lijkt niet meer structureel te gebeuren.’ Donderdag behandelde Artsen Zonder Grenzen 12 mensen in haar kliniek in Gaza. De meeste mensen die de kliniek regelmatig bezoeken, leven echter in het zuiden van de Gazastrook. Zij hebben geen toegang tot onze kliniek en andersom kunnen onze medische teams kunnen hen niet bereiken.

Ondersteuning ziekenhuizen

De straten van de stad zijn bijkans verlaten; mensen verlaten hun huis alleen in acute nood. ‘Er is slechts 5 tot 8 uur elektriciteit per dag, er is gebrek aan stromend water en het is ontzettend moeilijk voor de belegerde mensen om aan dagelijkse basisbenodigdheden te komen,’ zegt Palarus.

Verschillende medische voorzieningen in Gaza, waaronder het European Hospital, zijn beschadigd door de aanvallen. Vanwege gebrek aan brandstof kan slechts de helft van de ambulances rijden. Artsen Zonder Grenzen is in contact met lokale zorgautoriteiten en ziekenhuizen. Zo bezochten we het Shifa Ziekenhuis en leveren we (medisch) materiaal aan het Nasser Ziekenhuis.

Medische teams gestopt bij grens

De grensovergang tussen Palestina en Egypte bij de plaats Rafah gaat slechts af en toe open. Het lijkt erop dat alleen mensen met een internationaal paspoort de grens over mogen. Een medisch team dat bestaat uit mensen uit landen uit het Midden-Oosten wacht nog in Egypte op toestemming om naar Gaza te mogen gaan. ‘Het is absolute noodzaak dat zieken en gewonden uit Gaza geëvacueerd kunnen worden en dat medische teams en humanitaire konvooien de stad in kunnen,’ zegt Fabbri. ‘Egypte en Israël moeten dit toestaan.’