Sociale media

  • NL
Open the menu

7.000 vluchtelingen in Pakistan gedwongen geëvacueerd


AZG is geschokt over de gedwongen evacuatie van 7.000 ontheemden uit Munda, noordwestelijk Pakistan. De mensen moesten binnen 4 uur vertrekken.

In november 2009 zette Artsen Zonder Grenzen het kamp voor 450 families op. Nog eens 4.500 mensen zochten hun toevlucht in een marktgebouw. Ook zij moesten maandag binnen een paar uur vertrekken. Tot maandag zochten teams van Artsen Zonder Grenzen naar een stuk land om deze families onder te brengen. Artsen Zonder Grenzen had eerder bij de autoriteiten gepleit om hun extreem slechte levensomstandigheden te verbeteren.
Het bevel te vertrekken kwam zonder waarschuwing. Om 12u00 kregen de mensen te horen dat ze voor 16u00 diezelfde dag moesten vertrekken. “We hadden geen enkele informatie over de aanstaande evacuatie, net als alle andere hulporganisaties en de mensen zelf”, zegt landencoördinator Pakistan van Artsen Zonder Grenzen Olivier Chenebon. “We kregen niet de gelegenheid de verhuizing van de mensen voor te bereiden”

Geen voorzieningen

De mannen, vrouwen en kinderen kregen te horen dat ze naar Walay Kandow moesten vertrekken, 40 minuten rijden van Munda. De VN vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft een kamp voor ontheemden daar, maar er zijn geen voorzieningen voor de pas aangekomen families.
“De mensen kwamen erg laat aan, en moesten in het donker een onderkomen zien te vinden,” zegt projectcoördinator Gaetan Drossart. “Sommigen moesten in de open lucht slapen en zullen dat vannacht weer moeten doen.”

Geweld

In de ochtend van dinsdag 26 januari kwam een team van Artsen Zonder Grenzen aan in Walay Kandow en zag daar zelf een groot aantal mensen, dat op straat stond te wachten. “Ze weten niet wat te doen”, zegt Drossart. “Ze vragen om water en voedsel, ze hebben bijna niets. De overgrote meerderheid van deze mensen is gevlucht voor het geweld in de Bajaur regio en nu komen ze weer in een dramatische situatie terecht.”
In Munda zorgde Artsen Zonder Grenzen voor medische hulp, drinkwater, latrines en douches voor deze mensen en voor de tenten van het kamp. De families uit het kamp hebben deze tenten meegenomen, terwijl de vluchtelingen uit het marktgebouw zonder welk onderdak dan ook in Walay Kandow zijn aangekomen.

Gezondheidspost

“Onze eerste prioriteit is de mensen van drinkwater te voorzien,” zegt Drossart. ‘”We zullen daar morgenochtend mee beginnen en zo snel mogelijk een tent opzetten waar we een gezondheidspost in zullen inrichten.”
Artsen Zonder Grenzen is zeer bezorgd over deze situatie. Het stuk land waar de ontheemden zullen worden ondergebracht, is kleiner dan dat in Munda. “Het terrein in Munda was al klein voor 450 families,” zegt Drossart. “Nu gaat het om meer dan 1.000 families die dringend onderdak, voedsel en water nodig hebben.” Artsen Zonder Grenzen roept de autoriteiten op snel goede voorzieningen in te richten voor deze kwetsbare groep mensen.
In verband met haar neutraliteit en onafhankelijkheid financiert Artsen Zonder Grenzen haar werk in Pakistan geheel uit donaties van het publiek.