Sociale media

  • NL
Open the menu

65 gewonden in AZG-centrum in Kamp Kalma, Darfur


Vanochtend vroeg raakten minstens 65 mensen gewond bj een schietpartij in Kamp Kalma in Darfur. Ze werden opgenomen in de gezondheidspost van AZG.

AZG probeert een veilige doorgang te creëren om de patiënten die het zwaarst gewond zijn over te brengen naar het ziekenhuis in Nyala voor spoedzorg. Meer dan de helft van de 65 gewonden zijn vrouwen en kinderen.

De schietpartij van vandaag volgt op een week van toenemende spanningen in en rond Kamp Kalma. Kamp Kalma is een van de grootste ontheemdenkampen in Darfur; er leven meer dan 90.000 mensen. De voorbije weken moest de bevolking al op de vlucht als gevolg van overstromingen (waardoor zo’n 6000 families getroffen werden) en kampte ze met een tekort aan drinkwater als gevolg van een gebrek aan brandstof voor de pompen.

AZG in Kamp Kalma

AZG werkt sinds mei 2004 in Kamp Kalma en heeft er een poliklinische afdeling waar maandelijks gemiddeld 4500 consultaties plaatsvinden. AZG focust zich ook op moeder- en kindzorg en beheert een vrouwengezondheidscentrum met dagelijks tot 200 consultaties. Het centrum biedt pre- en postnatale zorg, hulp bij de bevalling voor risicovolle zwangerschappen en doorverwijzingen bij verloskundige spoedgevallen.
Er wordt ook medische zorg en psychologische opvang geboden aan overlevenden van seksueel geweld. Een mentaal gezondheidsprogramma pakt de intense psychosociale stress en het trauma aan van de bevolking, die het gevolg zijn van vreselijke levensomstandigheden en het psychologisch trauma dat rechtstreeks voortvloeit uit het conflict. Het AZG-team biedt indien nodig ook dringende hulp aan mensen die pas zijn aangekomen.