Sociale media

  • NL
Open the menu

6 maanden na de aardbeving is in Haïti te weinig verandering merkbaar


De levensomstandigheden blijven erg moeilijk voor veel Haïtianen. Dat blijkt uit een rapport dat Artsen Zonder Grenzen vandaag publiceert over haar activiteiten in Haïti.

De beschikbaarheid van water en voedsel is verbeterd, maar staat nog steeds niet op het niveau van voor de ramp. Gezondheidszorg is aanwezig, maar wordt vooral door de internationale gemeenschap georganiseerd, wat vragen doet rijzen over de duurzaamheid ervan.
Het grootste probleem blijft echter huisvesting. de tenten die vlak na de aardbeving werden uitgedeeld zijn niet geschikt voor het tropisch regenseizoen en zeker niet voor het orkaanseizoen dat er zit aan te komen. De heropbouw van het land had dan ook al veel verder moeten staan.
De frustratie groeit bij de Haïtianen die teleurgesteld zijn in het tempo van de wederopbouw. “Een half jaar na de ramp gaapt er een enorme kloof tussen de beloftes over hulpverlening en de realiteit in Haïti,” zegt Stefano Zanini, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti.
Ondanks de onzekerheid over de snelheid van de wederopbouw en het engagement van andere organisaties, zal Artsen Zonder Grenzen de komende jaren zeker blijven werken in Haïti. “De gezondheidszorg in Haïti was al erg fragiel voor de aardbeving,” zegt Unni Karunakara, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “De aardbeving vernielde dan nog eens veel van die weinige medische voorzieningen. Het zal jaren duren eer Haïti daarvan bekomen is.”
De noodhulpverlening die Artsen Zonder Grenzen opzet in Haïti is de grootste in haar geschiedenis. Op 31 mei had Artsen Zonder Grenzen meer dan 173.000 patiënten behandeld en meer dan 11.000 operaties gedaan. Meer dan 81.000 Haïtianen kregen psychologische hulp om hen te leren omgaan met het trauma. De organisatie verdeelde ook 27.000 tenten in 35.000 kits met hulpgoederen.
Op 31 mei 2010 had Artsen Zonder Grenzen van het publiek 91 miljoen euro ontvangen voor hulpverlening in Haïti. Op dat moment was daarvan 53 miljoen uitgegeven, onder meer aan chirurgie en de verdeling van tenten. Artsen Zonder Grenzen schat dat het eind 2010 89 miljoen aan noodhulp gespendeerd zal hebben in Haïti.
Op dit moment is Artsen Zonder Grenzen haar noodhulp aan het omvormen naar hulp op langere termijn. De medische voorzieningen worden breder ontwikkeld en de tijdelijke structuren waarin verschillende ziekenhuizen waren ondergebracht, worden vervangen.  “Artsen Zonder Grenzen is vastbesloten om haar rol te spelen in de heropbouw van de gezondheidszorg in Haïti. Daarvoor maakt Artsen Zonder Grenzen de nodige medewerkers en financiën beschikbaar,” zegt Kanukara.