Sociale media

Open the menu

5 dingen die je moet weten over Zuid-Soedanese vluchtelingen in Soedan

Een Zuid-Soedanese vrouw wacht op een consultatie in het nieuwe ziekenhuis
Een Zuid-Soedanese vrouw wacht op een consultatie in het nieuwe ziekenhuis. © Musab Sahnon, januari 2020.

1. Soedan blijft enorme Zuid-Soedanese vluchtelingenstroom opnemen

Ongeveer 2,2 miljoen Zuid-Soedanezen leven momenteel gedwongen ontheemd in de buurlanden na de burgeroorlog te zijn ontvlucht. Volgens de UNHCR (het vluchtelingenagentschap van de VN) verblijven er op dit moment meer dan 861.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen in Soedan. Enkel Oeganda vangt er meer op.

"In 2017 vluchtte ik met mijn familie naar de Witte Nijl voor de oorlog in mijn land. Het kostte ons een maand om Soedan te voet te bereiken. Sommige van onze jonge kinderen stierven onderweg omdat er niet genoeg voedsel en water was en door de blootstelling aan de zon", zegt Julia Odok, een Zuid-Soedanese vluchteling uit Malakal.

Gezonheidspromotor Stephen Odyak informeert een vrouw in haar gemeenschap, op 40 km van het ziekenhuis in Al Kashafa © Musab Sahnon, januari 2020.
Gezonheidspromotor Stephen Odyak informeert een vrouw in haar gemeenschap, op 40 km van het ziekenhuis in Al Kashafa © Musab Sahnon, januari 2020.

2. Er zijn grote humanitaire behoeften in de kampen

De behoeften in de vluchtelingenkampen blijven erg hoog. Er is beperkt drinkwater, een gebrek aan betaald werk, beperkte bewegingsvrijheid en onvoldoende voedsel. Gezondheidspromotie speelt een grote rol in de gemeenschap. De teams gaan op zoek naar ondervoede kinderen in de kampen en creëren bewustzijn over ziekten als cholera, tbc, hiv en malaria.

"Het leven is moeilijk. We hebben niets: geen huis, geen geld en geen werk", zegt Julia. "Het enige wat je kunt doen is zitten en wachten. We krijgen maandelijks linzen en sorghum, maar verder niets. We kunnen niet elke dag linzen eten. Dat maakt kinderen kwetsbaar voor ziektes."

Voedingspecialist Zakina geeft een ondervoed kind therapeutische voeding. © Musab Sahnon, januari 2020.​
Voedingspecialist Zakina Adam geeft een ondervoed kind therapeutische voeding. © Musab Sahnon, januari 2020.​

3. De meeste ziekten houden verband met slechte levensomstandigheden

Ons ziekenhuis in Al Kashafa bedient 8 omliggende kampen en dorpen in de buurt. De meeste medische aandoeningen worden veroorzaakt door de slechte levensomstandigheden in overvolle kampen. Onze teams behandelden patiënten met ondervoeding, diarree, infecties van de luchtwegen (waaronder tbc), malaria en huidaandoeningen. We bieden ook geestelijke gezondheidszorg aan mensen die getraumatiseerd zijn door het geweld dat ze hebben meegemaakt.

4. Terugkerende pieken in ondervoeding

Weinig voedsel, in combinatie met slechte leefomstandigheden leidt tot seizoensgebonden pieken in ondervoeding. In 2019 hebben onze teams bijna 1.000 ernstig ondervoede kinderen onder de vijf jaar behandeld. "Ondervoeding neemt toe van juni tot september. Het is de zogenaamde 'hongerkloof', het regenseizoen waarin er niets te oogsten valt," zegt voedingsdeskundige Zakina Adam. "Sommige ondervoede kinderen komen met andere medische problemen, zoals chronische diarree, longontsteking of huidziekten. Dat maakt hun toestand erger."

Het voltallige personeel poseert trots voor het gloednieuwe ziekenhuis van Al Kashafa. ©
Het voltallige personeel poseert trots voor het gloednieuwe ziekenhuis van Al Kashafa. ©  Musab Sahnon, januari 2020.

5. om de bevolking beter te helpen openden we een nieuw ziekenhuis

In december 2019 openden we een nieuw ziekenhuis met 85 bedden in de staat White Nile, Soedan, om de bestaande diensten uit te breiden en zo de kwaliteit van de gezondheidszorg voor Zuid-Soedanese vluchtelingen en de lokale gemeenschap te verbeteren. Het ziekenhuis, in het vluchtelingenkamp Al Kashafa, biedt primaire en secundaire gezondheidszorg aan patiënten met gecompliceerde aandoeningen, waaronder ernstig ondervoede kinderen en mensen met chronische infectieziekten, zoals hiv en tuberculose .