Sociale media

  • NL
Open the menu

35.000 mensen in Oost-Congo op de vlucht voor aanhoudende gevechten


Hevige gevechten blijven het oostelijk deel van de Democratische Republiek Congo (DRC) teisteren. Op 31 december sloegen 35.000 mensen op de vlucht voor zware artilleriebeschietingen. Ze verlieten hun thuisstad Makeke, op de grens tussen Noord-Kivu en Ituri, om een veiliger onderkomen te zoeken in Beni. AZG werkt in de regio van Beni en zag er reeds tienduizenden mensen toestromen die voor de oorlog op de vlucht waren.

Begin december opende AZG mobiele dispensaria voor ontheemden langs de as Beni-Mambasa. Deze dispensaria boden aanvankelijk plaats voor 25.000 mensen, maar moeten vandaag zo'n 60.000 mensen opvangen. In een maand tijd verrichtte AZG meer dan 7.500 medische consultaties in 6 dorpen op deze as. De gezondheidsposten van AZG zitten nu ruim boven hun maximumcapaciteit en AZG is begonnen met het opstellen van hospitaaltenten voor nieuwkomers.

De ontheemden, die niet tegen mazelen zijn ingeënt, zijn erg kwetsbaar. Daarom vaccineert AZG alle patiënten die op consultatie komen. AZG behandelde tevens reeds 33 kinderen met acute ondervoeding en 13 slachtoffers van verkrachting.

Het aanhoudende geweld in de regio maakt voor de medische teams van AZG de toegang tot een groot deel van de bevolking onmogelijk. "We zien slechts een deel van de ontheemde bevolking," zegt Philippe Hamel, AZG-missiehoofd. "Er zullen er wellicht veel meer zijn. We vrezen dat er zich in de zone tussen Butembo, Beni, Mambasa en Komanda alleen al meer dan 155.000 ontheemden bevinden." AZG wil zo snel mogelijk haar medische activiteiten opvoeren voor deze extreem kwetsbare bevolking.
Ondanks de ondertekening van een nationaal vredesakkoord en een staakt-het-vuren door de regering en de grootste rebellenbewegingen op 17 december, blijven aanhoudende gevechten in Oost-Congo een deel van de bevolking op de vlucht drijven, terwijl duizenden anderen afgesneden zijn van medische noodhulp. Zo joegen gevechten in de regio van Uvira in Zuid-Kivu meer dan 1000 mensen op de vlucht naar Burundi. En bijna tweederde van de bevolking van de stad Baraka in Zuid-Kivu sloeg eveneens op de vlucht voor het aanhoudende geweld. AZG was gestart met steun aan ziekenhuizen in dit gebied, maar zag zich om veiligheidsredenen gedwongen haar teams te evacueren.