270.000 e-mails om de patentenpool te steunen
Met een e-mailcampagne roept Artsen Zonder Grenzen geneesmiddelenbedrijven op om hun patenten in een ‘patentenpool’ te stoppen. Dankzij die pool zouden mensen in ontwikkelingslanden de levensnoodzakelijke aidsremmers kunnen krijgen. Sinds het begin van die campagne in september, zijn al meer dan 270.000 e-mails verstuurd.
Acht van de negen bedrijven hebben intussen rechtstreeks contact opgenomen met Artsen Zonder Grenzen. Ze zeiden interesse te hebben en over de patentenpool te willen discussiëren met het internationale geneesmiddelenagentschap UNITAID. Enkele reacties waren zeer positief.
“Wij denken dat de patentenpool een belangrijke rol kan spelen om aidsremmers beschikbaar te maken voor patiënten overal ter wereld. De patentenpool kan de ontwikkeling van nieuwe en aan kinderen aangepaste medicatie aanmoedigen, en kan prijzen doen dalen en toch intellectuele eigendom respecteren,” zei Gregg Alton, een topman van Gilead Sciences.
Maar het succes van de patentenpool hangt af van details. Eén van de sleutelelementen is welke landen gebruik mogen maken van medicijnen die gemaakt worden met de patenten uit de patentenpool.
Alle ontwikkelingslanden moeten gebruik kunnen maken van de patentenpool
Eén ding moet duidelijk zijn: de patentenpool moet ten goede komen van alle mensen met hiv/aids in ontwikkelingslanden. Sommige farmaceutische bedrijven willen ontwikkelingslanden opsplitsen en patiënten in Brazilië, India, Zuid-Afrika en China uitsluiten.
Maar de meerderheid van de bevolking in die landen leeft nog steeds in armoede en heeft nood aan de toegang tot goedkopere aidsremmers. Bovendien is het precies in die landen dat de kennis en ervaring zit om goedkopere generische medicijnen te maken.
Deze landen kunnen niet uitgesloten worden van de patentenpool. UNITAID heeft als uitgangspunt dat alle ontwikkelingslanden ervan moeten kunnen genieten. Daar mag niet van afgeweken worden.