Sociale media

  • NL
Open the menu

250.000 burgers vast in conflictzone


Zo'n 250.000 mensen kunnen niet wegkomen uit het Vanni-gebied waar hevig wordt gevochten. Volgens berichten zijn de afgelopen dagen honderden burgers gedood en gewond geraakt

Dat gebeurde bij het offensief van het Srilankaanse leger in het noorden van het land. Het gebied was lang in handen van de Tamiltijgers, maar het Srilankaanse leger heeft dit gebied nu grotendeels veroverd.
Artsen Zonder Grenzen heeft berichten ontvangen uit het Vanni-gebied dat de burgerbevolking in een verschrikkelijke situatie zit. Ziekenhuizen proberen zoveel mogelijk te doen, maar kampen met een tekort aan medicijnen en medisch personeel. Ambulances kunnen maar moeilijk over de frontlinie heenkomen om gewonden te evacueren. Artsen Zonder Grenzen staat standby met medische staf en voorraden, maar krijgt geen toegang tot het gebied. In september 2008 droeg de overheid alle hulporganisaties en de VN het gebied te verlaten.
Zo'n 2.000 mensen zijn de afgelopen weken erin geslaagd de stad Vavuniya, aan de zuidelijke rand van het Vanni-gebied, te bereiken. Dit gebied is relatief veilig. Het merendeel van de bevolking kan echter niet weg. Het is cruciaal dat beide strijdende partijen het recht van burgers om een veilig heenkomen te vinden respecteren, en dat zij hen daartoe – hoe dan ook – doorgang geven en hulp te bieden om de conflictzone te verlaten.
Mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen zijn in het Vavuniya-district aanwezig en staan klaar om hulp te bieden voor als een grote stroom vluchtelingen binnenkomt. Ook is een chirurg onderweg om ondersteuning te bieden in het ziekenhuis van Vavuniya, waar Artsen Zonder Grenzen eerder ook met chirurgen werkte.
Artsen Zonder Grenzen biedt daarnaast psychosociale ondersteuning in voorzieningen in het gebied rond Vavuniya, laboratorische ondersteuning aan het ziekenhuis in de stad en runt mobiele voedingshulpposten in het gebied. Een ander team werkt in het Point Pedro ziekenhuis op het schiereiland Jaffna, in het uiterste noorden van Sri Lanka. Daar biedt het team medische en chirurgische zorg, gynaecologische en verloskundige zorg en training aan ziekenhuispersoneel.