24 maart: Wereldtuberculosedag
Elk jaar krijgen 9 miljoen mensen tbc en sterven er 2 miljoen aan de ziekte. AZG verzorgt patiënten met tbc in 45 landen en vraagt meer aandacht voor deze verwaarloosde ziekte.
Er is meer dan één probleem met de behandeling van tbc. Zo maakt de ziekte graag misbruik van de verzwakte gezondheid van hiv/aidspatiënten. De toename van hiv/aids heeft de toename van tbc dan ook in de hand gewerkt. Extra moeilijkheden bij de behandeling van patiënten met hiv/aids en tbc is dat tbc bij hen moeilijker is op te sporen en dat de verschillende medicijnen niet altijd goed samengaan.
Artsen Zonder Grenzen begeleidt patiënten die een zogenaamde co-infectie van hiv/aids en tbc hebben onder meer in Lesotho. Bijna 90% van de hiv/aidspatiënten heeft er ook tbc, een alarmerend hoog cijfer. De sociale gevolgen van de epidemie zijn verwoestend. Daarom behandelt Artsen Zonder Grenzen niet alleen patiënten. In het programma worden mensen met hiv/aids en/of tbc ook opgeleid om lotgenoten op te vangen en te begeleiden bij hun behandelingen.
Mahlomola lijdt aan tbc en hiv, en werkt voor Artsen Zonder Grenzen: “Ik wil dat andere mensen met tbc en hiv weten waar ze aan toe zijn voor ze zwak en ziek worden, voor hun gezondheid er helemaal op achteruit gaat. Mijn grootmoeder leerde me dat ik niet de enige ben die hiv en tbc heeft, en dat ik anderen die ziek zijn kan helpen. Dat motiveert me, het helpt me vechten om te overleven.”
Tegelijkertijd duiken er nieuwe, sterkere varianten van tbc op. Die varianten zijn bestand tegen de klassieke geneesmiddelen, en moeten met modernere medicatie bestreden worden. Deze ‘resistente’ varianten winnen steeds meer terrein en maken de strijd tegen tbc moeilijker en duurder.
Onder meer in Armenië behandelt Artsen Zonder Grenzen patiënten met resistente tbc. Het percentage van mensen met resistene tbc in Armenië is het hoogste ter wereld. Artsen Zonder Grenzen heeft er succesvol gepleit voor goedkopere medicatie. Want hoewel de behandeling van ‘gewone’ tbc niet erg duur is, kunnen de kosten voor de medicatie tegen resistente tbc snel oplopen. Daardoor kunnen nu veel meer patiënten verzorgd worden. De behandeling blijft wel erg zwaar, omdat de medicatie ernstige bijwerkingen heeft.
“Ik had me niet kunnen voorstellen dat deze therapie zo zwaar zou zijn,” zegt Larissa, een tbc-patiënt van Artsen Zonder Grenzen in Yerevan, de hoofdstad van Armenië. “Maar ik ben vastbesloten tot het einde vol te houden en alle medicatie te nemen.”
Het gebrek aan nieuwe testen en aangepaste medicatie is ook een groot obstakel in de behandeling van kinderen met tbc. Elk jaar wordt ongeveer 1 miljoen kinderen met de ziekte besmet. Maar omdat de bestaande tests niet altijd werken voor kinderen, kan de ziekte bij sommigen niet worden opgespoord en kunnen ze dus ook niet behandeld wordt.
Het gebrek aan aan kinderen aangepaste medicatie maakt het dan weer moeilijk de behandeling vol te houden. Nochtans is dat cruciaal om de ontwikkeling van een resistente vorm van de bacterie tegen te gaan. Om aan die problemen tegemoet te komen, moet er meer geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling.
Artsen Zonder Grenzen behandelt tbc-patiëenten in bijna 45 landen. In 2008 verzorgde de organisatie 32.000 tbc-patiënten in erg verschillende omgevingen, van gevangenissen tot vluchtelingenkampen, in steden zowel als op het platteland.
Artsen Zonder Grenzen wil de behandeling van tbc in de basisgezondheidszorg integreren, ook voor tbc-patiënten die aan hiv/aids lijden of die een resistente vorm van tbc hebben.