Sociale media

Open the menu

2018: een jaar in 10 foto’s

Ook in 2018 boden onze teams levensreddende medische zorg in meer dan 70 landen over de hele wereld, van Bangladesh tot Oekraïne. Onze fotografen legden het werk van onze teams op het terrein vast.

Of ze vluchten voor conflicten en geweld of erin gevangen zitten, worden getroffen door ziekte, epidemieën of door natuurrampen, onze patiënten hebben elk hun eigen unieke verhaal. Verhalen over lijden en kwetsbaarheid, moed en veerkracht. Deze foto’s gemaakt, tussen december 2017 en december 2018, geven een beeld van één jaar op het terrein met Artsen Zonder Grenzen.

1. Bangladesh

Halima et sa mère attendent sous la pluie une distribution de nourriture dans le camp de réfugiés de Jatmoli. © Pablo Tosco/Angular, 30 avril 2018
© Pablo Tosco/Angular, 30 april 2018

Halima en haar moeder wachten in de regen op de verdeling van voedsel in de geïmproviseerde nederzetting in Jatmoli.

Meer dan 693.000 Rohingya-vluchtelingen kwamen sinds eind augustus 2017 aan in het district Cox's Bazar in het zuidoosten van Bangladesh nadat zij de staat Rakhine in Myanmar ontvlucht zijn. De vluchtelingen - een minderheidsmoslimgroep die het burgerschap en andere rechten in Myanmar wordt ontzegd - hebben zich gevestigd in bestaande nederzettingen in Bangladesh.

2. Zuid-Soedan

© Frederic Noy/Cosmos, 12 décembre 2017  Façade de la pharmacie de l'hôpital d’Old Fangak, un pharmacien tend sa prescription à un jeune patient par la petite fenêtre découpée dans la bâche.
© Frederic Noy/Cosmos, 12 december 2017

Door een klein raampje in een zeildoek, geeft een apotheker de voorgeschreven medicatie aan een jonge patiënt.

In 2016 heeft Artsen Zonder Grenzen haar aanwezigheid geheroriënteerd om toegang te bieden tot gezondheidszorg in het door oorlog verscheurde Fangak-gebied, waarbij ze geleidelijk aan haar ambulante activiteiten in Old Fangak overdraagt ​​en nieuwe activiteiten start in New Fangak, waar slechts enkele andere humanitaire organisaties aanwezig zijn. In Old Fangak ondersteunde Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis met 40 bedden, waar 66.000 poliklinische consultaties werden gegeven en 1.800 patiënten werden opgenomen.

3. De Democratische Republiek Congo

Les travailleurs de la santé dans leur équipement de protection personnel se prennent dans les bras avant de se rendre dans la zone rouge du centre de traitement Ebola géré par MSF à Bunia. C’est la 10e épidémie d'Ebola en RDC. Avec plus de 300 cas confirmés et près de 200 morts, elle est devenue la plus grave jamais connue par le pays. © John Wessels, 7 novembre 2018
© John Wessels, 7 november 2018

Gezondheidswerkers omhelzen elkaar terwijl ze hun ebolabeschermingspak aantrekken voordat ze op 7 november 2018 in Bunia de rode zone betreden. Deze tiende ebola-epidemie in D.R. Congo is met meer dan 300 bevestigde patiënten en bijna 200 sterfgevallen de grootste die het land ooit heeft gekend.

4. Middellandse Zee

Le 27 janvier 2018, l’Aquarius a secouru 99 personnes en Méditerranée. Quand le bateau est arrivé sur le lieu du naufrage, des dizaines de personnes étaient déjà à l’eau. Un nombre indéterminé d'hommes, de femmes et d'enfants sont portés disparus, présumés noyés.  © Laurin Schmid/SOS Méditerranée, 27 janvier 2018
© Laurin Schmid/SOS Méditerranée, 27 januari 2018

Op 27 januari 2018 werden 99 mensen op de Middellandse Zee van een zinkende rubberboot gered door de Aquarius. Maar een onbekend aantal mannen, vrouwen en kinderen werden vermist. Vermoedelijk zijn ze verdronken.

5. Libanon

© Florian Seriex, 8 janvier 2018
© Florian Seriex, 8 januari 2018

Amara is de jongste in een gezin van 10 kinderen. Sinds haar geboorte heeft ze last van ademhalingsproblemen, dus werd ze opgenomen op de pediatrische afdeling die Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis in Zahle runt, waar ze 10 dagen verbleef. Amara's moeder, Rakad, woont samen met haar man en haar kinderen in een vluchtelingenkamp. Naast de gezondheidsproblemen van Amara hebben twee kinderen van Rakad een lichamelijke beperking en moeten ze worden behandeld. Het enige dat Rakad wenst, is dat haar kinderen beter worden en dat de situatie in Syrië weer normaal wordt, zodat het gezin kan terugkeren.

6. Mali

© Seydou Camara, 15 décembre 2017
© Seydou Camara, 15 december 2017

De 40-jarige Mahamadou Agaïri houdt zijn twee dagen oude baby vast. Zijn vrouw, die tijdens de bevalling een verloskundige operatie onderging, is nog steeds zwak en herstelt in het ziekenhuis. De pasgeboren baby van Mahamadou werd opgenomen in de neonatale afdeling in Ansongo.

7. Libië

© Sara Creta, 5 septembre 2018
© Sara Creta, 5 september 2018

Een vrouw in een detentiecentrum vertelt. "We werden achtergelaten op zee. Waarom hebben we mensen op zee laten sterven? Ze hebben alle middelen om ons te redden. We zijn allemaal mensen. We proberen naar Europa te gaan om een ​​beter leven te hebben. Men zal doorgaan met de reis over de zee te maken. Er zijn er die aan oorlog proberen ontsnappen, anderen ontsnappen aan armoede. We zijn niet in Libië om hier te blijven, we willen naar Europa. Wij zijn geen criminelen.”

8. Mexico

Beaucoup de migrants arrivent avec des plaies et des blessures aux pieds après avoir marché pendant des jours. © Juan Carlos Tomasi, 26 février 2018
© Juan Carlos Tomasi, 26 februari 2018

Mexico is de wanhopige eindbestemming van duizenden vluchtelingen en migranten uit Centraal-Amerika wiens voornaamste doel niet is om de Verenigde Staten te bereiken, maar om te vluchten voor het geweld in hun land. Dat geweld blijft hen echter achtervolgen. Tijdens hun reis en in Mexico worden ze blootgesteld aan fysiek geweld door criminele bendes en autoriteiten. Seksueel misbruik en schendingen worden helaas ook vaak gemeld. Artsen Zonder Grenzen werkt in verschillende opvangcentra langs de Mexicaanse routes.

 

9. Jemen

Elizabeth Braga, kinésithérapeute chez MSF, fait une intervention sur une enfant brulée pour l'aider à récupérer de la mobilité au niveau de son bras droit. © Agnes Varraine-Leca, 20 mars 2018
© Agnes Varraine-Leca, 20 maart 2018

Jemen, het gouvernement van Amran, Khamer, in maart 2018. Elizabeth Braga, kinetherapeut van Artsen Zonder Grenzen, helpt een kind met brandwonden met het herstel van beweging van de rechterarm. Kinetherapie tijdens een chirurgische ingreep laat toe om de pijn van de patiënt te verminderen.

10. oekraïne

Olena Markova, une infirmière de MSF, explique à Lidiia Andriienko, 78 ans, comment passer le test d'audition au dispensaire régional pour la tuberculose de Jytomyr. © Oksana Parafeniuk, 25 October 2018
© Oksana Parafeniuk, 25 oktober 2018

Olena Markova, een verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen, legt aan een 78-jarige tuberculosepatiënt uit hoe ze een gehoortest kan afleggen. Bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van tuberculose kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder gehoorverlies.

In 2018 begon Artsen Zonder Grenzen met de behandeling van resistente vormen van tuberculose aan patiënten in de regio Zjytomyr. Die regio heeft één van de hoogste percentages tuberculosepatiënten in Oekraïne.