(2) Symbool van hoop voor de Irrawaddy Delta
AZG startte de noodinterventie al enkele uren nadat de cycloon door Yangon raasde en verleende binnen 48 uur hulp in de delta en in de stad. Er werd meteen nauw samengewerkt met de lokale gemeenschappen.
Sindsdien hebben 750 teamleden (afwisselend) meer dan 550.000 mensen geholpen met voedsel, onderdak, water, gezondheidszorg, psychologische steun en essentiële gebruiksvoorwerpen.
Motorfietsen
“Vanaf het begin werkten we samen met de gemeenschappen om de noodhulp te krijgen waar ze nodig was. Onze eerste team kwam vier dorpelingen op motorfietsen tegen die onmiddellijk wilden helpen – en vlakaf elke vergoeding weigerden. Samen konden ze snel op veel plaatsen voedsel uitdelen,” vertelt Frank Smithuis, coördinator van de missie.
Zes maanden later lijkt het leven voor veel mensen in de Delta langzaam beter te worden. De gezondheid van de overlevende bevolking is nu gelijkaardig aan die van mensen op het platteland in Myanmar en tot nu toe hebben onze medische team geen uitbraken van ziektes of escalatie van de ondervoeding vastgesteld, hoewel daarvoor gevreesd werd.
Weer aan het werk
“Het is een goed teken als je mensen ziet werken,“ legt Ruth uit. “In het begin konden ze dat niet; ze waren te getraumatiseerd. Maar de traumasymptomen zoals slapeloosheid en flashbacks nemen nu af.” Het psychologische programma van AZG heeft meer dan 21.300 mensen geholpen om de ervaring te verwerken, door individuele en groepssessies, door gemeenschapswerk en door voorlichting over geestelijke gezondheid. “De mensen zijn nog steeds bezorgd,” vertelt Ruth verder, “maar dan vooral om praktische dingen, zoals water, hun inkomen en de volgende oogst.”
AZG heeft veel bronnen en waterputten hersteld, maar het regenseizoen loopt ten einde en mensen maken zich zorgen of er genoeg drinkbaar water zal zijn om het droge seizoen door te komen. Ze vrezen ook dat de komende oogst te mager zal uitvallen. Er is te weinig en te laat geplant, en veel van de waterbuffels waarmee op het veld gewerkt wordt, zijn gedood door de cycloon.”
Gepaste hulp beperkt
“Aan de dringendste noden van de mensen in de Delta is nu tegemoet gekomen,” zegt projectcoördinator Emily Bell. “Nu hebben ze blijvende steun nodig voor herstel op lange termijn, want ze zijn erg kwetsbaar geworden. Gelukkig zijn er nu veel NGO’s aanwezig, aan wie AZG de meeste van haar programma’s kan doorgeven. Maar in sommige moeilijk bereikbare gebieden blijft de gepaste hulp beperkt, vooral in de zuidelijke delen van Bogaley Township. Op die plaatsen blijven wij noodhulp geven. We moedigen andere actoren ook aan om daar te helpen.”
De strijd om een aanvaardbaar niveau van hulp voor de meest kwetsbaren gaat het hele land aan. “MSF blijft kritieke gezondheidsproblemen aanpakken in heel Myanmar. Ontelbaar veel mensen lijden door ziektes als HIV/aids, tuberculose en malaria en er is een groot gebrek aan hulp van alle zorgverleners,” stelt Emily