Sociale media

  • NL
Open the menu

2 maand na de aardbeving in Haïti: AZG maakt de balans op


Twee maand na de aardbeving van 12 januari zijn de medische noden nog steeds immens in Haïti. De levensomstandigheden blijven er erg moeilijk.

Duizenden mensen hebben postoperatieve zorgen, revalidatie, kinesitherapie en psychologische hulp nodig. De erg zware levensomstandigheden maken het nog moeilijker voor de mensen die overal in en rond de stad in tenten leven.
Het regenseizoen is begonnen, en dat maakt de levensomstandigheden helemaal afschuwelijk voor wie niet over sanitair beschikt. Het verhoogt bovendien het risico op malaria. In de tentenkampen dragen de slechte verlichting en veiligheidsregels bij tot de onveiligheid. Dat wordt gedeeltelijk aangegeven door de stijging van het aantal gevallen van seksueel geweld.
Omdat het cruciaal is dat patiënten verzorgd blijven worden tot hun behandeling voltooid is, heeft Artsen Zonder Grenzen haar capaciteit uitgebreid voor postoperatieve zorg – waaronder micro- en plastische chirurgie –, de behandeling van brandwonden, kinesitherapie, revalidatie en psychologische hulp. Artsen Zonder Grenzen legt zich ook toe op basisgezondheidszorg en gespecialiseerde medische diensten, zoals spoedverloskunde en voedseltherapie voor ondervoede kinderen.
Artsen Zonder Grenzen gaat ook door met de voorziening van drinkwater, het bouwen van sanitair en de verdeling van tenten en kook- en hygiënekits, en volgt de situatie in de kampen nauw op om de bevoegde autoriteiten te kunnen wijzen om de bestaande noden van de bevolking.
Artsen Zonder Grenzen heeft nu 348 internationale medewerkers in Haïti en meer dan 3.000 Haïtiaanse medewerkers. De organisatie heeft nu 26 ziekenhuizen en gezondheidscentra, waar 1.346 patiënten opgenomen kunnen worden. De voorbij twee maanden werden er meer dan 3.700 operaties uitgevoerd, kregen 22.000 mensen psychologische hulp en werden 54.789 patiënten verzorgd. Er werden 10.500 tenten uitgedeeld en meer dan 18.000 kits.