Sociale media

  • NL
Open the menu

“Uitstel behandeling hiv/aids is wanpraktijk”


“De internationale donoren verwachten van artsen dat ze hiv/aids-patiënten wegsturen totdat ze doodziek zijn”, zegt Eric Goemaere van AZG.

“Dat is een wanpraktijk. Als dokter geef ik liever vandaag een pil en stuur ik iemand weer naar huis, dan dat ik de behandeling uitstel en hem over zes maanden terugzie met gecompliceerde tuberculose.” Goemaere is arts en medische coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Afrika.
Internationale donororganisaties negeren wetenschappelijk bewijs dat pleit voor het vroeg beginnen met behandelen tegen hiv/aids. De donoren willen behandelingen uitstellen, om zo kosten te besparen. Dat treft 10 miljoen mensen, steld Artsen Zonder Grenzen op de Internationale Aidsconferentie in Wenen.
Artsen zonder Grenzen presenteerde gegevens uit haar project in Lesotho, die aantonen hoe een vroeg begin van de behandeling de sterfte en de ziekenhuisopnames onder hiv/aids-patiënten met meer dan zestig procent terugbracht.

Onderzoek genegeerd

Dit soort onderzoek wordt genegeerd door internationale donoren, vooral de Verenigde Staten (VS), de voornaamste donor op het gebied van hiv/aids. De VS adviseert landen nu behandelingen te beperken tot de mensen die in verder gevorderde stadia van de ziekte verkeren.
Naast de medische en financiële voordelen van vroeg beginnen met behandelen, laten de studies nog een ander aspect zien. Het beschikbaar maken van behandeling op gemeenschapsniveau is een van de meest effectieve manieren is om te voorkomen dat mensen hiv/aids krijgen.

Afbouwen

Ondanks dit bewijs is er een algemene trend naar het afbouwen van de fondsen voor hiv/aids, wat steeds vaker zal betekenen dat een behandeling wordt uitgesteld, opgeschort of ontzegd. Het Global Fund – de belangrijkste verdeler van hulpgelden voor hiv/aids – kampt met een enorm tekort. In de VS en Duitsland gaan stemmen op om de bijdrage voor het Fund te verminderen. Oostenrijk, het gastland van de conferentie, heeft sinds 2001 niet meer bijgedragen.
Deze teruggang komt na een decennium van vooruitgang – meer dan 5,2 miljoen mensen overleven vandaag de dag doordat ze een behandeling krijgen – die werd mogelijk gemaakt door de opkomst van betaalbare generische medicijnen en de toewijding van donorlanden.
In 2009 alleen al begonnen 1,2 miljoen mensen met hun behandeling. Dat laat zien hoe snel de vooruitgang is gegaan. Toch wachten nog steeds 10 miljoen mensen op de start van hun behandeling. Het huidige klimaat lijkt erop te wijzen dat ze daar niet snel aan toe zullen komen.

Beloofd

‘De donoren hebben herhaaldelijk miljoenen mensen een behandeling voor het leven beloofd’, zegt Goemaere. ‘De keuze is simpel: zullen de donoren helpen te betalen voor behandeling of mensen laten sterven?’
Artsen Zonder Grenzen begon in 2000 met de behandeling van aidspatiënten in ontwikkelingslanden. Het eerste project, dat vandaag nog steeds bestaat, werd geopend in Khayelitsha, een sloppenwijk van Kaapstad in Zuid-Afrika. Vandaag behandelt Artsen Zonder Grenzen meer dan 160.000 mensen met hiv/aids in 27 landen.

Lees ook het rapport: "
No Time to Quit"