Sociale media

Open the menu

“H2” in Hebron, Palestina: waar zelfs brandweerwagens niet binnen mogen om levens te redden

Pal in het centrum van de Bijbelse stad Hebron, in Palestina, ligt het stadsdeel “H2”. In deze wijk wonen 42.000 Palestijnen samen met ongeveer 700 Israëlische kolonisten; de stad is onder volledige controle van Israël. H2 is doorheen de jaren een brandhaard geworden van endemisch geweld veroorzaakt door kolonisten of het Israëlisch leger, en dat terwijl voor de Palestijnen de toegang tot gezondheidszorg of een normaal leven met de dag kleiner wordt.

H2 in Hebron ergste voorbeeld van Palestijnse lijden onder Israëlische bezetting

"H2 is het ergste voorbeeld van het dagelijkse lijden van de Palestijnen onder de Israëlische bezetting," zegt Marietta Provopoulou, landcoördinator van Palestina voor Artsen Zonder Grenzen. "Het is gewoon te erg om waar te zijn. Artsen Zonder Grenzen streeft er niet alleen naar om gezondheidszorg te blijven bieden in H2… We willen de Palestijnen er vooral aan herinneren dat ze het wel degelijk verdienen om met waardigheid behandeld te worden."

De nieuwe kliniek van AZG in H2, Hebron.
De nieuwe kliniek van AZG in H2, Hebron. We mikken in de eerste plaats op medische zorg voor vrouwen en kinderen. © Alfredo Caliz 

De verschrikkelijke tol van de checkpoints: 3 doden nadat Israëlische soldaten hadden geweigerd om hulpdiensten door te laten

H2 wordt gecontroleerd via maar liefst 21 permanente checkpoints van het Israëlische leger. Dat zijn 21 checkpoints die niet enkel het gaan en staan van de Palestijnse bewoners reguleren, maar ook hulpdiensten kunnen tegenhouden zoals brandweerwagens en ambulances, die H2 willen in- of uitrijden. Een van onze patiëntes vertelde dat haar drie jonge neefjes – één was nog maar een baby – omkwamen in een woningbrand nadat Israëlische soldaten hadden geweigerd om Palestijnse brandweerwagens toe te laten in H2 om de brand te bestrijden, ondanks de smeekbeden van de gemeenschap.

Eén medische faciliteit voor 42.000 mensen

Er is één medische faciliteit in H2 die wordt beheerd door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Vooral patiënten met acute aandoeningen kunnen daar terecht. Voor alle andere medische zorg moeten de inwoners van H2 voorbij de checkpoints om buiten te raken. Bij elke nieuwe clash tussen Palestijnse bewoners en Israëlische kolonisten of het Israëlische leger, worden de checkpoints gesloten. Wie dan dringende medische zorg nodig heeft, zit gewoon vast.  

Artsen Zonder Grenzen is aanwezig in H2: we runnen een kliniek voor vrouwen en kinderen

Daarom zijn onze teams in augustus 2021 begonnen met het opzetten van een nieuwe kliniek in H2. Ons doelpubliek is in de eerste plaats vrouwen en kinderen. De kliniek draait met een volledig vrouwelijk team dat algemene poliklinische consulten, seksuele en reproductieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg aanbiedt. Behalve Artsen Zonder Grenzen zijn er geen andere medische organisaties actief in H2.

4 checkpoints passeren om naar de kliniek te kunnen

Maar ook binnen H2 zijn er checkpoints. Zo worden Palestijnen zelfs in hun eigen wijk soms de toegang versperd tot bepaalde delen – vooral in de buurt van huizen waar kolonisten zich hebben gesetteld. Sommige bewoners van H2 moeten maar liefst vier controleposten passeren om de kliniek van AZG te bereiken, terwijl anderen er helemaal geen toegang toe hebben. 

Het personeel in onze kiniek in H2 is uitsluitend vrouwelijk
Het personeel in onze kiniek in H2 is uitsluitend vrouwelijk. We bieden er poliklinische consulten, seksuele en reproductieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg aan. In oktober 2021 hebben we onze diensten nog eens uitgebreid. © Alfredo Caliz

Het leven thuis in Hebron: nachtelijke razzia’s, fysiek geweld en zelfs arrestaties van kinderen door Israëlische soldaten

De situatie in H2 is voor vele inwoners ondraaglijk. Veel Palestijnse gezinnen zeggen dat Israëlische soldaten ’s nachts hun huis binnenvallen. Volgens een VN-onderzoek werd 75% van de Palestijnse huishoudens in H2 tussen 2015 en 2018 door het Israëlische leger doorzocht. Bij een derde van die invallen, werd minstens één lid van de familie fysiek mishandeld. In dezelfde periode meldde een op de vijf van de ondervraagde huishoudens dat hun kind werd gearresteerd door Israëlische troepen. De psychologische impact daarvan op de inwoners is enorm.

Een 41-jarige patiënte getuigt: "Israëlische troepen en kolonisten vallen ons huis zo vaak binnen. Ik ben de hele tijd bang dat mijn kinderen iets wordt aangedaan door de soldaten of de kolonisten. Ik leef in voortdurende angst. Ik kan niet wachten tot mijn kinderen terug zijn van school, om mijn deur op slot te doen en niet meer naar buiten te gaan."

Angst bij kinderen, depressie bij volwassenen

Bij onze kinderpatiënten zien onze teams vaak tekenen van angst, die de interacties met hun familie of andere kinderen beïnvloedt. Bij volwassen patiënten ziet het personeel vaak matige tot ernstige geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst en opnieuw moeilijkheden in intermenselijke relaties.

Artsen Zonder Grenzen heeft de diensten in haar kliniek uitgebreid

In oktober 2021 zagen onze medewerkers in de kliniek plots een sterke stijging van het aantal patiënten. Daarom besloten we onze diensten uit te breiden. Tussen augustus 2021 en mei 2022 behandelden we 5.135 patiënten, van wie ongeveer de helft kinderen jonger dan 15 jaar. In dezelfde periode verleende het team psychologische steun aan 989 patiënten.

Oproep: breidt de gezondheidsdiensten in H2, Hebron uit (en breng ze dichter naar de bevolking)

Maar er zijn nog veel meer medische diensten nodig in H2. "Alleen oplossingen op langere termijn om de checkpoints aan te pakken zal de situatie van de bevolking in H2 aanzienlijk verbeteren”, besluit Provopoulou. “Dat heeft Artsen Zonder Grenzen natuurlijk niet in de hand. Maar wij kunnen wél oproepen om de gezondheidsdiensten in H2 uit te breiden en ze dichter naar de bevolking te brengen.”