Sociale media

  • NL
Open the menu

Inentingscampagne tegen mazelen voor 400.000 kinderen in Guinee


Op 14 januari verklaarde de Guineese regering dat er een mazelenepidemie in het land was uitgebroken. Er zijn nu mogelijk al 1105 mensen besmet en dat kan het aantal nieuwe besmettingen snel doen toenemen. Zaterdag 8 februari start Artsen Zonder Grenzen een grootschalige vaccinatiecampagne om de epidemie tegen te gaan.

Kamory Kaeita, arts voor AZG, onderzoekt een meisje dat door de mazelen ademhalingsproblemen heeft gekregen.  © Lirios Pasto Galiano
Kamory Kaeita, arts voor AZG, onderzoekt een meisje dat door de mazelen ademhalingsproblemen heeft gekregen. © Lirios Pasto Galiano

“Mazelen is een heel erg besmettelijke ziekte die zich als een lopend vuurtje kan verspreiden. Vooral kinderen worden er slachtoffer van. Er kunnen zich ernstige medische complicaties voordoen, dus het is belangrijk dat er snel actie ondernomen wordt. In 2009 stierven in Guinee tien kinderen bij een mazelenepidemie. Een herhaling van die ramp moeten we voorkomen”, zegt Corrine Benazech, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Guinee.

Samen met het ministerie van Volksgezondheid heeft Artsen Zonder Grenzen 32 teams ingezet in drie wijken van de hoofdstad Conakry. De teams werken op strategische plaatsen en verwachten 394.000 kinderen tussen zes maand en tien jaar in te kunnen enten. 400 mensen zullen daar drie weken lang mee bezig zijn, en de hele operatie vraagt een sterke logistieke ondersteuning. De vaccinaties zullen gratis zijn.

Volgens schattingen van Artsen Zonder Grenzen zal tijdens deze epidemie een vijftigtal kinderen het risico lopen om ernstige, mogelijk dodelijke complicaties te ontwikkelen. Daarom zullen teams ook bepaalde ziekenhuizen ondersteunen.

Mazelen kunnen met een vaccin eenvoudig voorkomen worden. Maar in Guinee is maar 37% van de kinderen correct ingeënt. Zelfs in Conakry is dat maar 80% - te weinig om een epidemie te voorkomen.