Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp AZG in Myanmar na zware overstromingen


Grote delen van Myanmar zijn getroffen door zware overstromingen na hevige regens in de nasleep van cycloon Komen. Artsen Zonder Grenzen werkt samen met lokale autoriteiten om medische en niet-medische hulp te bieden aan duizenden mensen in het rampgebied.

Rakhine, Myanmar © EPA/NYUNT WIN
Rakhine, Myanmar © EPA/NYUNT WIN

De impact van de overstromingen is vooral groot in de deelstaat Rakhine, waar Artsen Zonder Grenzen meerdere medische projecten heeft. De gemeenten Minbya, Mrauk U, Kyauktaw en Buthidaung zijn het zwaarst getroffen. ‘Zo staat de hele gemeente Minbya onder water – scholen, ziekenhuizen, en ook alle drinkwatervoorzieningen,’ zegt Dr. Zayar van Artsen Zonder Grenzen.

Schade en vervuild drinkwater

Ruim 4.000 vluchtelingen in Minbya schuilen in 23 kloosters in de regio. Hoewel de medische noden niet groot lijken, heeft het water enorme schade aangericht aan huizen en de infrastructuur en is het drinkwater vervuild geraakt. Artsen Zonder Grenzen verzorgt samen met lokale gemeenschapsleiders en overheden schoon water en deelt per boot dekens, muggennetten en zeep uit.

In Sittwe, de hoofdstad van de deelstaat Rakhine, bieden teams van Artsen Zonder Grenzen en het Myanmarese ministerie van Volksgezondheid samen medische hulp aan mensen die een veilig heenkomen zochten in een klooster. In Maungdaw, in het noorden van Rakhine, peilt een team de medische noden en bereidt het een distributie van beschuttingsmateriaal voor.

Ravage in Buthidaung

Een team van Artsen Zonder Grenzen in Buthidaung spreekt ondertussen van een enorme ravage. Toegang tot de gemeente over de weg is echter niet mogelijk vanwege modderstromen. Het team onderzoekt nu of toegang via de rivier mogelijk is. Artsen Zonder Grenzen heeft daarnaast haar hulp aangeboden aan de Myanmarese autoriteiten in andere gebieden.