Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan uitgeputte Iraakse vluchtelingen uit Sinjar


Elf dagen nadat IS-militanten het district Sinjar in het Iraakse gouvernement Ninewa binnenvielen, zijn duizenden mensen richting de Syrische grens gevlucht. Zij zoeken een veilig heenkomen in het noordelijke grensgebied tussen Syrië en Irak. Teams van Artsen Zonder Grenzen bieden aan beide kanten van de grens hulp aan de uitgeputte vluchtelingen.

Sinds 3 augustus zijn naar schatting 200.000 mensen gevlucht voor het geweld. In temperaturen van 50 graden leggen duizenden mensen de urenlange voettocht af door de bergen om Syrië te bereiken. Daarna volgt een barre rit achterin een truck naar het noorden, waar zij de grens naar het Koerdische deel van Irak oversteken. Er zijn echter ook talloze mensen die stranden in het Sinjar-gebergte. Zij durven niet verder uit angst voor aanvallen van de IS-troepen die het gebied omsingelen.

Uitdroging en uitputting

‘Met behulp van lokale hulporganisaties hebben we tot nu toe 20 ton voedsel en 60.000 liter water uitgedeeld langs de weg naar de grens,’ zegt Dr. Gustavo Fernandez van Artsen Zonder Grenzen. ‘Ook hebben we voedsel- en watervoorraden gestuurd naar de mensen die vastzitten in de bergen.’

Artsen Zonder Grenzen geeft medische zorg met mobiele klinieken en met gezondheidsposten in transit- en vluchtelingenkampen. Mensen die ernstig gewond, ziek of uitgeput zijn, worden met een opgezette ambulancedienst overgebracht naar een lokaal ziekenhuis waar Artsen Zonder Grenzen chirurgische, verloskundige en pediatrische ondersteuning geeft.

Vluchtelingencrisis

‘We zien mensen die extreem uitgeput zijn,’ zegt Gustavo Fernandez. ‘De vluchtelingen zijn moe en hebben honger en dorst. Velen zijn getraumatiseerd door wat ze meegemaakt hebben. En niet iedereen overleeft de barre tocht. De afgelopen drie dagen zijn minimaal zes mensen onderweg naar Noord-Irak overleden door uitdroging en uitputting. We krijgen berichten dat in de belegerde gebieden in Sinjar nog veel meer mensen dood zijn gegaan. Toegang verkrijgen tot de mensen die vastzitten in de conflictgebieden is op dit moment echter onmogelijk.’

De recente vluchtelingenstroom heeft de bestaande vluchtelingencrisis in Irak verslechterd. In het Koerdische deel van Irak leefden al 350.000 Iraakse en 230.000 Syrische vluchtelingen. In heel Irak zijn nu naar schatting 1,2 miljoen mensen op de vlucht.