Sociale media

  • NL
Open the menu

Filipijnen: 6 maanden na tyfoon Haiyan


Exact 6 maanden nadat tyfoon Haiyan een enorme ravage aanrichtte in de Filipijnen biedt Artsen Zonder Grenzen hulp waar de zorg nog niet is heropgebouwd.

Een patiënt krijgt verzorging in het veldhospitaal van Artsen Zonder Grenzen in Guiuan
Een patiënt krijgt verzorging in het veldhospitaal van Artsen Zonder Grenzen in Guiuan


Wederopbouw in volle gang

De wederopbouw van de getroffen gebieden is in volle gang. ‘Zo zien we in Guiuan dagelijks veranderingen,’ zegt noodhulpcoördinator Laurence de Barros-Duchene. ‘De wegen zijn vrijgemaakt, er is weer elektriciteit en stromend water en overal zie je mensen die hun huizen repareren.’ Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen werken mee aan het permanente herstel van de riolering en watervoorziening.

Ondersteuning in Guiuan

In Guiuan ondersteunt Artsen Zonder Grenzen een tenthospitaal met 50 bedden dat zorg biedt aan zo’n 110.000 mensen. Het hospitaal werd opgezet omdat de tyfoon het districtsziekenhuis in de stad was vernield. In het ziekenhuis werken vooral Filipijnse medewerkers. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis met een chirurg, een anesthesist en 12 verpleegkundigen, en met medisch en technisch advies.

Nieuw, tijdelijk ziekenhuis

In de Filipijnen nadert het regenseizoen. Het tenthospitaal in Guiuan is daar niet tegen bestand en daarom zetten we er een tijdelijk, makkelijk op te bouwen ziekenhuis op. Het ziekenhuis zal bestaan uit een polikliniek, een verpleegafdeling, een afdeling voor moeder-en-kindzorg en een operatieruimte. Het ziekenhuis is ontworpen om 5 jaar mee te kunnen en zal naar verwachting in juni helemaal opgebouwd zijn. Artsen Zonder Grenzen draagt het ziekenhuis dan over aan het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid. Vanwege het regenseizoen treffen ons teams ook voorbereidingsmaatregelen tegen een mogelijke uitbraak van knokkelkoorts.

Focus op moeder-en-kindzorg in Leyte

In de zwaar getroffen provincie Leyte zijn de medische noden vooral op het gebied van chronische ziekten en kraamzorg. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de heropbouw van het provincieziekenhuis in Leyte en een verwijscentrum voor vrouwen met zwangerschapscomplicaties. Ons doel is onder meer om de moeder-en-kindzorg, waaronder het uitvoeren van keizersneden, in het ziekenhuis te versterken. ‘Momenteel is er een tekort aan medische voorzieningen waar vrouwen met ernstige zwangerschapscomplicaties veilig kunnen bevallen,’ zegt programmamanager Axelle de la Motte. ‘Daarom focussen we ons de komende maanden op de zorg aan moeders en baby’s.’

Tacloban

In Tacloban heeft Artsen Zonder Grenzen haar opblaasbare ziekenhuis inmiddels kunnen sluiten door teruggelopen medische noden en herstel van andere medische voorzieningen in het gebied.