Ebola in West-Afrika: de epidemie blijft onvoorspelbaar
In Liberia neemt het aantal nieuwe gevallen van ebola af, terwijl de situatie zorgwekkend blijft in Guinee en Sierra Leone. Coördinatie van de hulp en de bemanning van ebolacentra blijven grote knelpunten. Ook is er een tekort aan andere medische zorg. Artsen Zonder Grenzen runt 8 ebolaklinieken in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Op 2 locaties zijn klinische studies naar mogelijke effectieve ebolabehandelingen van start gegaan, de derde studie start binnenkort. In Liberia hebben onze teams de eerste stappen gezet om de verzwakte gezondheidszorg te ondersteunen.
8.200 doden
De ebola-epidemie in West-Afrika is de grootste ooit: 20.741 met ebola besmette mensen en 8.234 gerapporteerde doden sinds de uitbraak op 22 maart officieel werd in Guinee werd uitgeroepen. De epidemie blijft onvoorspelbaar en heeft een grillig verloop. Door de epidemie is de gezondheidszorg in de getroffen landen sterk aangetast. Er is een dringende behoefte aan herstel van spoedeisende zorg voor veel voorkomende medische problemen zoals gecompliceerde zwangerschappen en acute infecties.
8 ebolaklinieken
Artsen Zonder Grenzen is sinds maart actief in de strijd tegen de ebola-epidemie. Op dit moment zijn er in totaal 3.902 hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen (302 met verschillende nationaliteiten en 3.600 uit de landen zelf) actief in Guinee, Sierra Leone en Liberia om de ebola-epidemie te bestrijden. Het noodhulpteam dat in Mali de nationale autoriteiten ondersteunde in een ebolakliniek, heeft het land op 5 januari verlaten nadat de laatste mensen die met ebolazieken in contact waren geweest, niet besmet bleken te zijn. Wij runnen 8 ebolabehandelcentra en 1 transitcentrum. Artsen Zonder Grenzen heeft tot nu toe 7.642 patiënten opgenomen, van wie bij 4.896 mensen ebola is bevestigd. 2.268 mensen zijn gelukkig hersteld.
Activiteiten
Onze teams verzorgen patiënten, verlenen psychologische hulp aan patiënten en hun familieleden, trainen medisch personeel en medewerkers die voorlichting geven in lokale gemeenschappen en bezoeken lokale gemeenschappen. We voeren klinische studies uit naar mogelijke ebolabehandelingen in samenwerking met onderzoeksinstituten, we delen anti-malariamedicijnen uit en versterken de lokale gezondheidszorg in Liberia.
Guinee
De laatste 3 weken is het aantal nieuwe ebolagevallen redelijk stabiel gebleven. De epidemie blijft zich echter verspreiden naar andere districten. De helft van alle ebolagevallen in het land komen uit hoofdstad Conakry en omgeving. In Conakry nemen onze hulpverleners dagelijks nog ongeveer 5 patiënten op, voornamelijk afkomstig uit de hoofdstad zelf. Daarnaast sporen we actief mensen op die in contact zijn geweest met ebolazieken. In Guéckédou zijn we op 15 december gestart met een klinische studie naar een mogelijke ebolabehandeling, in Conakry hopen we de komende weken van start te gaan met een klinische studie naar een bloed/plasmatherapie met antilichamen van herstelde ebolapatiënten.
Sierra Leone
In onze kliniek in Kailahun hebben wij sinds 11 december geen mensen opgenomen bij wie ebola bevestigd werd. We houden de kliniek echter voorlopig open. In Bo loopt het aantal patiënten terug nadat andere ebolabehandelcentra in het land hun deuren hebben geopend. Deze week openden we een nieuwe ebolakliniek in Kissy, aan de rand van hoofdstad Freetown, een van de ebola-hotspots op dit moment, die uitgebreid zal worden met een speciale afdeling voor zwangere vrouwen. Onze kliniek in hoofdstad Freetown is voor eenderde bezet. Medio januari zullen wij in Freetown 1,8 miljoen mensen van anti-malariamedicijnen voorzien. Teams trekken rond in wijken Kroo Bay en Congotown om voorlichting te geven en actief ebolazieken op te sporen.
Liberia
Na een terugloop van patiënten hebben we het aantal bedden in onze ebolakliniek in Monrovia van 250 naar 60 teruggebracht. We hebben er een stabilisatiecentrum opgezet voor mensen die wel in ernstige toestand verkeren maar geen ebolasymptomen hebben. Op 1 januari zijn we in Monrovia gestart met een klinische studie met brincidofovir, een antiviraal medicijn, in samenwerking met de Universiteit van Oxford. In het noordwestelijke Grand Cape Mount gebied gaat een medisch team langs dorpen om mogelijke ebolazieken op te sporen en lokale medische staf te trainen in het herkennen en omgaan met ebola. Daarnaast bieden we ondersteuning op het gebied van algemene gezondheidszorg. In Monrovia ondersteunen we 5 gezondheidsposten op het gebied van infectiebeheersing en we ondersteunen het James Davis Junior Memorial ziekenhuis op het gebied van kindergeneeskunde, infectiebeheersing en triage (selecteren van de meest dringende gevallen). Ook zetten we een kinderziekenhuis op in Monrovia.