Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola in Guinee : AZG stuurt specialisten en materiaal


Artsen Zonder Grenzen lanceert een noodinterventie in Guinee nadat er een epidemie van virale hemorragische koorts is uitgebroken in het zuiden van het land. Vierentwintig dokters, verplegers, logistieke medewerkers en specialisten voor hygiëne en sanitatie zijn al ter plaatse,  extra personeel zal de komende dagen aankomen om het team te versterken.

Congo, 2012 © Teresa Sancristóval
Congo, 2012 © Teresa Sancristóval

Het team heeft in samenwerking met het Ministerie van Gezondheid een isolatiestructuur voor de verdachte gevallen opgezet in Guékédou en is van plan hetzelfde te doen in Macenta, twee plaatsen in de regio van Nzérékoré in het zuiden van het land. « Deze structuren moeten de verspreiding van de ziekte, die zeer besmettelijk is, tegengaan. », zegt Esther Sterk, specialist tropische ziektes bij Artsen Zonder Grenzen. « Gespecialiseerd personeel verzorgt er patiënten die tekenen vertonen van besmetting. » De organisatie gaat in samenwerking met de lokale gemeenschap ook actief op zoek naar mensen die besmet zouden kunnen zijn door contact met patiënten die al geïdentificeerd zijn.

Artsen Zonder Grenzen stuurt momenteel 33 ton materiaal met twee gecharterde vliegtuigen vanuit België (Oostende) en Frankrijk om zo snel mogelijk geneesmiddelen, medisch –en logistiek materiaal ter plaatse te brengen dat nodig is voor de isolatie van patiënten, sanitatie, en de bescherming van haar teams.

Tot vandaag zijn negenenveertig verdachte gevallen gerapporteerd door het Ministerie van Gezondheid, waarvan zes gevallen bevestigd zijn, terwijl het type virus nog onderzocht wordt (ebola of marburg). Negenentwintig patiënten zijn al gestorven. De virale hemorragische koorts van het type filovirus is een zeldzame maar ernstige ziekte die vaak dodelijk is, en die zich snel verspreidt door direct contact met besmette mensen of dieren. De ziekte wordt overgebracht door het bloed en andere lichaamssappen.

Artsen Zonder Grenzen is sinds 2001 aanwezig in Guinee en heeft er projecten in de strijd tegen aids in Conakry en tegen malaria in Guékédou, en ook urgenties. De laatste jaren heeft de organisatie hulp geboden tijdens epidemies van cholera en meningitis.