Sociale media

  • NL
Open the menu

Ebola-epidemie in Guinee neemt ongeziene proporties aan


Inmiddels is bij acht patiënten in de Guinese hoofdstad Conakry ebola vastgesteld. Daarmee kent de epidemie een ongeziene verspreiding: Gueckedou, Macenta, Kissidougou, Nzerekore, en nu ook Conakry. Bovendien blijkt het om de gevaarlijkste variant van het virus te gaan.

Ebola in Guinee. © Joffrey Monnier
Ebola in Guinee. © Joffrey Monnier

De Guinese overheid maakt nu melding 122 van mogelijke zieken door ebola, en 78 doden. Andere, bevestigde of vermoede, gevallen zijn aangetroffen in buurlanden Sierra Leone en Liberia.

De Belgische epidemioloog Michel van Herp werkt voor Artsen Zonder Grenzen in Guekedou: “Het gaat hier in Guinee om de Zairevariant van het ebolavirus. Dat is de agressiefste en dodelijkste stam. Negen op de tien besmette mensen overlijdt eraan. Als we de uitbraak willen indammen, moeten we de verspreidingsketen in kaart brengen. Iedereen die in contact is geweest met zieken moet zodra hij symptomen vertoont zo snel mogelijk worden geïsoleerd. Het is daarom belangrijk dat de nationale overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie medische voorzieningen helpen met het nemen van alle nodige hygiënische maatregelen,” aldus Van Herp.

Geografische spreiding is zorgwekkend

Artsen Zonder Grenzen breidt haar teams intussen verder uit: in totaal zestig internationale hulpverleners zullen aan het eind van de week actief zijn. Ze hebben allemaal ervaring in het bestrijden en behandelen van hemorragische koorts, zoals ebola. De teams bestaan onder andere uit dokters, verpleegkundigen, epidemiologen, water-en-sanitatiespecialisten en antropologen. Ruim veertig ton aan materiaal is inmiddels ingevlogen om een halt toe te roepen aan de verdere verspreiding van ebola.

“Artsen Zonder Grenzen heeft bijna bijna alle gerapporteerde ebola-uitbraken van de afgelopen jaren een hulpoperatie opgezet. Eerdere uitbraken beperkten zich echter veel meer tot bepaalde gebieden en speelden zich in afgelegen zones af. De geografische verspreiding is zorgelijk, omdat het de beheersing van de epidemie veel moeilijker maakt,” zegt Mariano Lugli, die de hulp van Artsen Zonder Grenzen in Conakry coördineert

Nieuw hospitaal nodig

In Conakry ondersteunt Artsen Zonder Grenzen de isolatie van patiënten in het ziekenhuis van Donka, en werkt hiervoor samen met de Guinese overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. In andere medische voorzieningen moeten de omstandigheden waarin patiënten opgenomen zijn nog worden verbeterd.

Tegelijkertijd zoeken de teams in Conakry een geschikte locatie om een nieuw hospitaal op te zetten. Ook zijn hulpverleners begonnen met het opsporen van mensen die mogelijk in contact zijn geweest met ebolapatiënten. De enige manier om overdracht te stoppen is door patiënten te isoleren. De afgelopen twee weken hebben Artsen Zonder Grenzen twee isolatie-units opgezet in de steden Guekedou en Macenta. Ook geven teams voorlichting en sporen zij actief nieuwe mensen met ebola op. Daarbij worden zij geholpen door mensen uit de gemeenschap.