Sociale media

Open the menu

Nigeria - AZG massaal aanwezig!

Dossier

Nigeria - AZG massaal aanwezig!

Een levensverwachting van slechts 55 jaar voor het dichtstbevolkte land van Afrika!

Nigeria mag dan met 181 miljoen inwoners het dichtstbevolkte land van Afrika zijn, het staat slechts 159ste op 177 landen in de rangschikking van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. De levensverwachting is slechts 55 jaar en één Nigeriaans kind op de vijf sterft voor het vijf jaar is. De gezondheidsindicatoren zijn zeer slecht: ondervoeding, zeer hoge moedersterfte, bijna geen toegang tot medische zorgen voor de allerarmsten, opflakkerende epidemieën van mazelen of meningitis…

Bijgewerkt op wo, 05/23/2018 - 12:34

Doe een gift

In het noordoosten komen daar de herhaaldelijke aanvallen van Boko Haram bij, een groep die zich heeft aangesloten bij Islamitische Staat, en die vele miljoenen mensen op de vlucht heeft gejaagd. Het conflict duurt voort, aan het geweld valt niet te ontsnappen en de vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, blijven toestromen in en rond de grootste steden van de regio.

De humanitaire behoeften van miljoenen Nigerianen zijn dus gigantisch. Als antwoord daarop heeft AZG veel en zeer diverse interventies. Vele AZG-secties zijn massaal aanwezig in het hele land. Hier een kort overzicht van hun activiteiten.

Nigeria - Gezondheidsramp in het noordoosten!

Een ware gezondheidsramp treft het noordoosten van Nigeria. De AZG-teams van het Operationeel Centrum Parijs breiden hun operaties nog uit. Maar het blijft erg moeilijk om hulp tot daar te krijgen, de deelstaat Borno is nog steeds in de greep van het geweld. Tenminste 500.000 vluchtelingen hebben dringend voedsel, medische zorgen, drinkbaar water en schuilplaatsen nodig.

Lees verder

Nigeria - Ernstige ondervoeding bij gevluchte kinderen

AZG versterkt op dit moment volop de medische en therapeutische voedingshulp en doet er alles aan om het sterftecijfer en de ondervoeding bij de bevolking snel naar beneden te krijgen. Een ander dringend aspect van onze interventie is een betere watervoorziening en betere hygiënische omstandigheden in de vluchtelingenkampen.

Lees verder

Nigeria - «Ik ben al mijn hele leven bang»

Amina is een van de vluchtelingen die de teams van AZG behandelen in Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. Ze is nog maar 15, maar het lijkt alsof ze het leed van de wereld op haar schouders torst. Haar lichaam krimpt ineen wanneer ze vertelt wat haar overkomen is. Naast haar, op het ziekenhuisbed, ligt haar zoon Yaqub, die enkele dagen geleden geboren is.

Lees verder

Nigeria - Bijzondere aandacht voor kinderen

In de noordwestelijke staat Zamfara blijkt uit verschillende evaluaties dat de kindersterfte er alarmerend hoog is. Veel kinderen hadden loodvergiftiging, als gevolg van de mijnbouw in de streek.

Lees verder

Nigeria - Toegankelijke zorgen ook in de sloppenwijken

De sloppenwijk van Okpoko ligt in de zuidelijke voorsteden van de stad Onitsha in de deelstaat Anambra. De bevolking wordt geschat op 300.000 inwoners, en dit op slechts 7km2. Zoals in de meeste sloppenwijken is de gezondheid van de bewoners niet goed.

Lees verder

Om haar medische hulp voort te zetten, heeft AZG u nodig!

Om de allerzwaksten te behandelen en het sterftecijfer te doen dalen in een enorm en dichtbevolkt land als Nigeria, moeten de teams van AZG naar uitzonderlijke middelen grijpen.

Zoals u hebt begrepen uit al het voorgaande, hebben de urgenties van AZG sinds het begin van het jaar veel geld gekost. Meer dan ooit moeten we de medische hulp voortzetten, want duizenden mensen rekenen er op. Nieuwe programma’s zoals dat in de stad Onitsha, moeten snel worden uitgevoerd want veel inwoners hebben op dit moment geen toegang tot medische zorgen. Bedankt om AZG de middelen te blijven geven om haar werk te doen.

Voor een ernstig ondervoed kind of voor een kind dat met spoed moet geopereerd worden, voor een vrouw die op het punt staat om te bevallen, voor een vluchtelingenfamilie die opvang zoekt… is een gift van u echt een kostbare steun!

Bedankt voor uw solidariteit!