Sociale media

Open the menu

Een overzicht van al onze COVID-19-projecten over de hele wereld

Dossier

Een overzicht van al onze COVID-19-projecten over de hele wereld

Meer dan een jaar na de uitbraak van COVID-19, bestrijden onze teams over de hele wereld nog steeds COVID-19 over de hele wereld. Sommige COVID-19-projecten konden we na afname van het aantal besmettingen sluiten, andere richtten we net op om het hoofd te helpen bieden aan nieuwe golven. Onze hulp is er steeds op gericht om aan de meest kwetsbare patiënten of gezondheidssystemen de zorg of ondersteuning te bieden die nu nodig is. Een overzicht van wat onze teams vandaag doen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en de Amerika's.

Bijgewerkt op wo, 06/23/2021 - 16:13

EUROPA

Elders in Europa beheren we ook gelijkaardige projecten in Portugal, Rusland en Griekenland. In Zwitserland hebben we onze projecten kunnen afsluiten.

België

 • Twee mobiele teams blijven opvangcentra voor asielzoekers helpen met infectiebestrijding en preventiemaatregelen.
 • In Brussel bieden we opvang, isolatie, medische zorg en indien nodig doorverwijzing aan bevestigde of vermoedelijke patiënten onder de daklozen.
 • Een outreachteam help ook mensen in onofficiële verblijfplaatsen zoals kraakpanden. We testen er de mensen en voorzien een medische follow-up, doen aan gezondheidspromotie, infectiepreventie, contacttracing en psychologische ondersteuning.

Frankrijk

 • Onze mobiele klinieken in en rond Parijs bieden COVID-19-tests en doorverwijzingen indien nodig. Ook in Parijs beheren we een medisch opvangcentrum voor positieve patiënten die zich niet thuis kunnen isoleren.
 • In maart hebben we onze hulp aan de woonzorgcentra kunnen stopzetten. Door de vooruitgang van vaccinatie in de centra lijkt dat niet meer nodig.

Italië

 • In Rome helpen onze teams met contact tracing en isolatie in kraakpanden.
 • In Palermo werken we in opvangcentra voor 800 migranten en dakloze Italianen, velen met complexe medische aandoeningen. Een ander team blijft rond gezondheidspromotie en infectiepreventie werken opvangcentra voor migranten.

Oekraïne

 • In Kiev hebben we het personeel van woonzorgcentra opgeleid in infectiepreventie en -bestrijding  en psychologische steun verleend aan de bewoners van deze instellingen.
 • In Donetsk gaan twee mobiele teams van AzG door met het testen en thuis verzorgen van mensen met milde COVID-19 symptomen. We verwijzen hen door naar het ziekenhuis indien nodig.  

 

Midden-Oosten

Irak

 • Bagdad wordt momenteel overspoelt door een tweede golf. We hebben de capaciteit in ons COVID-19-centrum uitgebreid van 36 tot 51 bedden. We behandelen alleen ernstige en kritieke gevallen en zitten voortdurend vol, met mensen die op de spoedeisende hulp wachten tot er een bed vrijkomt.
 • In Irak werd op 25 maart het hoogste aantal COVID-19-gevallen ooit gemeld - 6.513 - maar zelfs dat aantal wordt waarschijnlijk sterk onderschat. Tot dusver zijn slechts 386.000 doses van het vaccin in Irak aangekomen, een aantal dat nauwelijks voldoende is voor de 216.000 artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel van het land.

Jordanië

We hebben een speciaal COVID-19-centrum met 30 bedden geopend in het vluchtelingenkamp Zaatari. We voeren er ook dagelijkse screenings uit voor asymptomatische COVID-19-patiënten. Onze teams blijven stand-by indien het aantal gevallen in het kamp drastisch toeneemt.

Libanon

Ons ziekenhuis in Bar Elias gaat door met de behandeling van COVID-19-patiënten, de afdelingen intensieve zorg zijn volledig bezet. Een ziekenhuis in Zahle ondersteunen we met triage en screening van kinderen.

Palestina

 • We doen aan gezondheidspromotie en bieden psychologische hulp aan de getroffen gemeenschappen.
 • In Nablus ondersteunen we een ziekenhuis van de Palestijnse Rode Halve Maan met geschoold personeel en medische en logistieke voorraden.
 • In Hebron werken we in het Dura-ziekenhuis aan maatregelen voor infectiepreventie en -bestrijding en triage, ondersteunen we de afdeling intensieve zorg en helpen we bij water- en sanitaire voorzieningen.

Jemen

 • Onze teams in Jemen blijven inzetten op infectiepreventie en -beheer en op screening en triage in verschillende ziekenhuizen in het land.
 • In Aden steunt ondersteunen we een ziekenhuis met materiaal en opleidingen voor medisch personeel.
 • In Khamer ontvangt onze COVID-19-unit nog steeds enkele patiënten.
 • In Haydan hebben we de capaciteit van de COVID-19-unit kunnn herleiden naar 2 bedden.

Syrië

 • In het noordoosten van het land werken we mee aan de coördinatie van de COVID-19-respons. We bieden medische zorg aan COVID-19-patiënten in het enige speciale COVID-19-ziekenhuis in Washokani, nabij de stad Hassakeh. We ondersteunen patiënten die zich thuis isoleren of uit het ziekenhuis zijn ontslagen.
 • In Raqqa concentreren we ons op de bescherming van gezondheidswerkers, de verbetering van de infectiepreventie, de verbetering van de triage en de zorg voor vermoedelijke patiënten. Testen in de regio zijn schaars, waardoor het moeilijk is om de omvang van de uitbraak te bepalen.
 • In het vluchtelingenkamp van Al Hol blijven onze teams de risicopopulatie nauwlettend opvolgen. Veel van de geïdentificeerde mensen hebben niet-overdraagbare ziekten, zoals diabetes, hypertensie, astma of hartaandoeningen en hebben speciale aandacht nodig.
 • In het noordwesten van Syrië blijven we werken in 4 COVID-19-behandelcentrum in de provincie  Idlib. In de centra behandelen we zowel milde als ernstige patiënten. In de kampen waar we werken verspreiden we nog steeds de nodige informatie over COVID-19 en delen we hygiënekits uit aan de gezinnen.

 

afrika

Ook in Eswatini, Ivoorkust, Kenia, Somalië beheren of ondersteunen we COVID-19-projecten.

Burkina Faso

We werken nog steeds in het COVID-19-behandelingscentrum in Ouagadougou met ambulante follow-up, surveillance en contractopsporing. In verschillende delen van het land blijven wij de epidemiologische situatie volgen. We zijn vooral bezorgd in die delen van het land waar zich grote populaties ontheemden bevinden. In de zorgcentra die we ondersteunen hebben we de triage- en infectiepreventie- en controlemaatregelen aangepast, isolatie-eenheden opgezet en het personeel opgeleid in preventie en behandeling.

Kameroen

 Het aantal mensen met COVID-19 neemt toe met de tweede golf van de pandemie. Wij overleggen momenteel met het ministerie van Volksgezondheid hoe wij verdere steun kunnen verlenen aan de nationale respons in Yaoundé.

Democratische Republiek Congo

 • In al onze projecten werken onze teams aan bewustmaking en gezondheidspromotie en voeren ze preventieve maatregelen uit, zoals het verstrekken van maskers en handenwasstations, het opzetten van triage- en isolatiezones en contact tracing.
 • Toen Kinshasa in december door de tweede golf werd getroffen en er in de hoofdstad een gebrek aan bedden op intensieve zorgen was, zijn we begonnen met de ondersteuning van de Cliniques Universitaires de Kinshasa om milde en kritieke te behandelen in een COVID-unit met 40 bedden.

Ethiopië

 • In de regio Gambella hebben we in twee vluchtelingenkampen een isolatiecentrum met 20 bedden opgezet.
 • Sinds mei verleent een team in Addis Abeba geestelijke gezondheidszorg aan meer dan 5.000 migranten die in drie quarantainecentra zijn ondergebracht.
 • In al onze projecten hebben we ook gewerkt aan paraatheid door preventieve en hygiënische maatregelen te nemen.

Libië

 • We blijven steun bieden aan een COVID-19-testlocatie in Tripoli en geven trainingen aan medisch en zorgpersoneel.
 • We blijven ook werken aan infectiepreventie en -beheer in 3 detentiecentra - voor zover mogelijk in de onmenselijke omstandigheden daar.

Malawi

Na een piek van gevallen in februari zijn de aantallen weer gedaald tot veel lagere niveaus. We geven nog steeds zuurstof en technische steun aan het ziekenhuis in Blantyre, maar de opening van een extra COVID-19-afdeling met 40 bedden was niet nodig. Gezondheidswerkers in het land worden nu gevaccineerd.

Mali

In Bamako hebben we onze COVID-19-steun in februari beëindigd omdat het aantal gevallen afnam. We blijven de ambulante activiteiten versterken, zoals het verbeteren van de COVID-19-patiëntenstroom en triagezones in gezondheidscentra, medische follow-up van COVID-19-positieve patiënten thuis, bewustmaking.

Mozambique

 • Het aantal COVID-19-gevallen in Mozambique is alleen al in januari verdubbeld. We hebben onze nationale respons uitgebreid.
 • In Maputo hebben we twee tenten opgezet voor 16 mensen met matige of ernstige symptomen in het Mavalaneziekenhuis.
 • In Beira helpen we met triage in twee gezondheidscentra en in het Centraal Ziekenhuis. We steunen het isolatiecentrum met 20 bedden en geven we IPC-training.

Niger

 • We ondersteunen het Lamordeziekenhuis met logistiek en personeel.
 • We ondersteunen ook 3 gezondheidscentra met water- en sanitatieactiviteiten, de distributie van maskers, de organisatie van de triage van patiënten en hulp aan het onderzoek- en reactieteam.

Nigeria

 • We blijven steun verlenen aan gezondheidspromotie en bieden lokale autoriteiten, ziekenhuizen en gezondheidszorgcentra technische ondersteuning, opleiding van personeel en IPC in alle projecten.
 • Onze teams hebben in Gwoza en Pulka een isolatie-unit opgezet waar vermoedelijke en bevestigde patiënten van COVID-19 worden behandeld.
 • In de staat Ebonyi ondersteunen we de Nigeriaanse respons met tests, in het eerste COVID-19-testcentrum van de staat, en steunen wij momenteel de heropening van unit met 25 bedden ter voorbereiding van een tweede golf van COVID-19 in de staat.
 • In Sokoto hebben we geholpen bij de renovatie van een isolatie- en behandelingscentrum met 32 bedden. We hebben gezondheidspromotie uitgevoerd, waterpunten geïnstalleerd en zeep uitgedeeld aan ontheemde gemeenschappen in Benue en Zamfara. 

Senegal

Eind september 2020 hebben we, gezien een duidelijke vermindering van zowel de overdracht als de ernst van de gevallen, besloten om onze COVID-19-interventie te beëindigen. Alle activiteiten werden overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid. Sinds begin december 2020 is een toename van positieve gevallen en sterfgevallen waargenomen. We blijven de situatie volgen en zijn al in gesprek met de autoriteiten.

Sierra Leone

Onze gezondheidspromotie stopte eind december 2020, met de overdracht aan de gezondheidswerkers in de gemeenschap. We zullen de COVID-19-situatie in Freetown blijven volgen en kunnen indien nodig in de toekomst reageren.

Zuid-Afrika

 Eind februari sloten we onze activiteiten in het Ngwelezana Tertiary Hospital in de provincie KwaZulu-Natal af, waar een team van onze artsen en verpleegkundigen in een COVID-19-veldhospitaal met 113 bedden werkte. In voorbreiding op een nieuwe golf werken onze teams in het hele land nu actief aan een staat van paraatheid in gebieden die al zwaar getroffen zijn.

Zuid-Soedan

 • We blijven het ziekenhuis in Juba steunen met materiaal en IPC-opleiding. Wij blijven ook steun verlenen aan de belangrijkste testfaciliteit in het land - onder meer met een laboratoriumopzichter.
 • Buiten Juba zijn er nu vier testfaciliteiten die we beheren in Zuid-Soedan.
 • Daarnaast blijven we in alle projecten in het land patiënten met vermoedelijke of bevestigde COVID-19 isoleren en behandelen, hoewel het aantal bevestigde patiënten laag blijft. We blijven ook preventieve maatregelen ondersteunen en uitvoeren, waaronder screening en versterking van IPC, bewustmaking en gezondheidsbevordering, en opleiding.

Soedan

 • Wij steunen vier grote openbare ziekenhuizen in Khartoum om hun screening- en triagesysteem en de isolatiezones te versterken. Het doel is om levensreddende diensten te beschermen of te heropenen en het vertrouwen onder gezondheidswerkers te herstellen.
 • We ondersteunen ook met trainingen, versterking van maatregelen voor infectiepreventie en -bestrijding, persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tanzanië

Artsen Zonder Grenzen is de enige medische actor in het vluchtelingenkamp Nduta, waar zo'n 70.000 Burundese vluchtelingen verblijven. Meer dan 250 personeelsleden zijn opgeleid in COVID-19 om te reageren op een mogelijke uitbraak. We beschikken nog steeds over triagestructuren in de vier gezondheidsposten, waaronder 100 bedden in het hoofdziekenhuis. Onze gezondheidsvoorlichters in het kamp Nduta geven de bevolking regelmatig voorlichting over hygiëne en de beste gezondheidspraktijken.

Zimbabwe

Sinds februari steunen we het isolatiecentrum van het Parirenyatwa-ziekenhuis, de belangrijkste verwijzingsplaats voor COVID-19-gevallen in Harare - om hen te helpen zich voor te bereiden op de volgende potentiële golf van COVID-19-besmettingen. We werken aan het verbeteren van maatregelen voor infectiepreventie en -bestrijding, het verbeteren van de patiëntenstroom, essentiële geneesmiddelen en medische voorraden.

 

Azië & Oceanië

Verder in Azië beheren of ondersteunen we ook COVID-19-projecten in Tadzjikistan, Maleisië en Myanmar.

Afghanistan

 • We werken doen aan triage van COVID-19 patiënten in het regionale ziekenhuis van Herat.
 • In de provincie Helmand behandelen we COVID-19-patiënten die specifieke zorg nodig hebben: tuberculose, chirurgie, pediatrie en moederzorg.
 • In ons tuberculosecentrum in Kandahar behandelen we COVID-19-patiënten met multiresistente TB.
 • In Khost ondersteunen we 5 zorgcentra met gezondheidspromotie.

Indonesië

 • In Jakarta geven we training aan gezondheidspersoneel zodat zij op hun beurt ook gezondheidspromotie kunnen bieden aan de gemeenschap.
 • In Jakarta en Banten geven we geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun.

Kirgizië

 • In Batken en Chuy bieden we thuiszorg aan COVID-19-patiënten.
 • In Kadamjay helpen we gezondheidscentra met preventiemaatregelen, technisch advies, logistieke bijstand, steun voor gezondheidsbevorderingsinitiatieven en deelname aan epidemiologisch toezicht door gegevensverzameling.

Oezbekistan

Ook in Oezbekistan helpen we met preventiemaatregelen in de eerstelijnsgezondheidszorg. We behandelen ook tuberculosepatiënten die besmet zijn met COVID-19.

Papoea-Nieuw-Guinea

We ondersteunen een COVID-19-unit met 43 bedden in het Rita Flynn-ziekenhuis in Port Moresby en helpen er ook met COVID-19-tests.

 

Midden - en Zuid-Amerika

In Midden- en Zuid-Amerika bestrijden we COVID-19 ook in Bolivia en Honduras.

Brazilië

 • Onze teams concentreren zich op het noorden van het land, waar een gebrek is aan materiële en personele middelen om COVID-19 te bestrijden. In de hoofdstad van de deelstaat Rondonia, Porto Velho, verlenen we medische steun en opleiding aan het personeel van vijf spoedafdelingen. Deze inrichtingen ontvangen nu patiënten die de overvolle ziekenhuizen niet konden opvangen. Wij werken ook in de tweede grootste stad van de staat, Ji-Paraná, waar de COVID-19-afdeling met 75 bedden overbevolkt, onderbezet en slecht bevoorraad is.
 • In de staat Roraima hebben we opleiding verstrekt aan gezondheidswerkers in Pacaraima en Caracaraí om de patiëntenzorg te verbeteren. In Manaus, in de staat Amazonas, verlenen we geestelijke gezondheidszorg aan professionals in het grootste openbare ziekenhuis en een spoedeisende hulpafdeling.

Mexico

 • In Iguala bieden onze teams thuismonitoring van patiënten die niet in het ziekenhuis werden opgenomen en die nauwlettend moeten worden gevolgd in verband met mogelijke complicaties. In de deelstaat Guerrero hebben we onze reactie op COVID-19 geïntegreerd met ons reeds bestaande project voor migranten en met onze activiteiten in onze mobiele klinieken.
 • In Salto de Agua (Chiapas) voeren we COVID-19-activiteiten uit in een migrantenopvangcentrum dat 150-200 migranten per dag ontvangt. In Reynosa en Matamoros voert Artsen zonder Grenzen gezondheidsbevorderende activiteiten uit.

Peru

We behandelen niet-kritieke patiënten in een isolatiecentrum ten noorden van Lima, terwijl wij de intensive care-unit van het nabijgelegen Huacho-ziekenhuis ondersteunen en veldwerk verrichten om de vroegtijdige opsporing van COVID-19-patiënten te vergemakkelijken.

Venezuela

 • Binnen onze projecten in de staten Amazonas, Anzoátegui, Bolívar, Sucre, Táchira en Caracas omvatten onze activiteiten steun voor medische uitrusting en personeel, alsmede versterking van de triage van patiënten, diagnose, behandeling, infectiebestrijding en het peri-ziekenhuis systeem.
 • We steunen ook het Vargas-ziekenhuis in Caracas, waar we 24 bedden hebben (waaronder vier voor intensieve zorgen). In Caracas is, na het verschijnen van de nieuwe variant uit Brazilië en de daaruit voortvloeiende toename van het aantal gevallen, een team de situatie aan het evalueren om het aantal beschikbare bedden in de verschillende inrichtingen van de stad te verhogen.