Sociale media

Open the menu

Dood, wanhoop en ellende: de menselijke kost van het EU-migratiebeleid

Dood, wanhoop en ellende: de menselijke kost van het EU-migratiebeleid

Het EU-migratiebeleid als verankering van geweld

Op 10 april 2024 heeft het Europees Parlement het Migratiepact aangenomen. Dit pact is een recept voor een ramp: een beleid van uitsluiting gericht op afschrikking en geweld in plaats van prioriteit te geven aan de waardigheid en veiligheid van mensen.

Het migratiebeleid van de EU veroorzaakt al jaren een crisis in heel Europa en aan haar grenzen. Het aantal doden en mensen die op zoek zijn naar veiligheid in de EU blijft stijgen en de medische en humanitaire teams van AZG hebben de catastrofale gevolgen van het restrictieve migratiebeleid met eigen ogen gezien.

Geïnformeerd zijn, is al actie ondernemen

AZG heeft een gedetailleerd verslag geschreven over wat onze teams hebben gezien tijdens hun humanitaire medische operaties in 12 landen in Europa, Afrika en het centrale Middellandse Zeegebied. Volg wat onze teams hebben gezien van augustus 2021 tot september 2023 via hun operationele projecten op het terrein, om de tekortkomingen in het Europese migratiebeleid te begrijpen en actie te ondernemen voor dringende humanitaire verandering.

Lees het AZG-rapport 

Artsen Zonder Grenzen luidt al jaren de alarmbel over de menselijke kost van het Europese migratiebeleid

Desondanks, werden kansen op betekenisvolle veranderingen gemist, net zoals bij de recente onderhandelingen over het EU-pact over migratie en asiel, bijvoorbeeld. Hierdoor werd een web van gewelddadige praktijken nog verder verankerd in het hart van het EU-migratiebeleid. Door deze voortdurende normalisering van geweld, heeft AZG geen beleidsaanbevelingen, of snelle en eenvoudige oplossingen. 

Integendeel, de EU moet eerst hoognodig de problemen aanpakken die aan de basis liggen van dit geweld. AZG pleit daarom voor: 

  • Beëindigen van diepgewortelde ontmenselijking
  • Stop het racisme
  • Garandeer de beveiliging van vluchtelingen en migranten uit niet-Europese landen

Er is een dringende en fundamentele koerswijziging nodig, samen met zinvolle oplossingen die de onderliggende oorzaken aanpakken. Dit leidt al veel te lang tot zinloze doden, gewonden en langdurige trauma's onder mensen die bescherming zoeken aan de EU-grenzen.

Lees meer over de opvangcrisis in België

2016: AZG besluit om geen Europese financiële hulp meer te accepteren

Om te protesteren tegen de migratiedeal tussen de Europese Unie en Turkije en de onmenselijke gevolgen waarvan we getuige zijn in vluchtelingenkampen, nemen we niet langer Europese financiële hulp aan. AZG wordt momenteel voor 98% gefinancierd door particuliere donateurs en bedrijven. Het zijn jullie donaties die de neutraliteit en onafhankelijkheid van AZG garanderen.

Doe een gift