Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek op de drempel van een nieuwe crisis

© Ton Koene
© Ton Koene

In de Centraal-Afrikaanse Republiek speelt zich een humanitair drama af, terwijl de internationale gemeenschap onverschillig toekijkt. Dat stelt Artsen Zonder Grenzen in een nieuw rapport. Drie maanden nadat troepen van de oppositiegroep Seleka een succesvolle staatsgreep pleegde, heerst er nog altijd chaos in het land en zijn de humanitaire noden van de bevolking enorm.

Artsen Zonder Grenzen roept de VN, de Europese en Afrikaanse Unie en andere hulporganisaties op het instabiele land te hulp te schieten. We roepen de overgangsregering van de Centraal-Afrikaanse Republiek op om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Tijdens het offensief van Seleka zijn ziekenhuizen geplunderd en is medisch personeel gevlucht. Een groot deel van de bevolking heeft daardoor geen toegang tot medische zorg. Mensen worden ziek of raken ondervoed. Malaria is momenteel de voornaamste doodsoorzaak.

Malaria-epidemie

Teams van Artsen Zonder Grenzen constateren alarmerende aantallen mensen met malaria. In het eerste kwartaal van 2013 behandelden zij 74.729 malariapatiënten, 33% meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

“We staan op de drempel van een van de grootste malariacrises in recente jaren,” zegt Ellen van der Velden, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen.

Onveilig voor hulpverleners

Door de onveiligheid na de staatsgreep trokken VN-organisaties en veel hulporganisaties zich terug naar hoofdstad Bangui. Zij zijn, net als Artsen Zonder Grenzen, slachtoffer geworden van plunderingen en berovingen.

Door hun terugtrekking zit een groot deel van de bevolking echter zonder hulp. Daarnaast wordt er onvoldoende geld beschikbaar gemaakt om de crisis te bestrijden. Van het geld dat nodig en aangevraagd is, heeft de VN slechts 31% toegewezen.

Acuut tekort aan medische hulp

Ook voor de staatsgreep was er sprake van een chronische medische noodsituatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek; het sterftecijfer lag in sommige gebieden boven de alarmdrempel. Artsen Zonder Grenzen is tijdens het conflict hulp blijven bieden en heeft haar werk in bepaalde gebieden uitgebreid.

Er is echter meer hulp nodig om tegemoet te komen aan het acute tekort aan zorg voor de mensen buiten de hoofdstad. Ellen van der Velden: “We kunnen de mensen van de Centraal-Afrikaanse Republiek niet aan hun lot overlaten.”

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1996 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De medische noodhulporganisatie runt projecten in de plaatsen Batangafo, Boguila, Bossangoa, Bria, Carnot, Kabo, Ndele, Paoua en Zemio.