Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vraagt grootschalige zoek- en reddingsoperatie op de Middellandse Zee


Na alweer een nieuwe tragedie op de Middellandse Zee vraagt Artsen Zonder Grenzen de Europese lidstaten om dringend grootschalige zoek- en reddingsactiviteiten te lanceren om meer doden op zee te vermijden.

© AZG
© AZG


Massagraf

“De Middellandse Zee wordt een massagraf waar de Europese politiek voor verantwoordelijk is”, zegt Loris De Filippi, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen in Italië. “Europa heeft ervoor gekozen om haar grenzen te sluiten voor de duizenden wanhopige mensen die oorlog en crisissen ontvluchten. Op zoek naar bescherming riskeren ze hun leven riskeren en sterven ze op zee. Er is geen tijd meer om na te denken. Nu moeten er levens gered worden. De operatie Mare Nostrum beëindigen was een ernstige misvatting. De Europese staten moeten onmiddellijk grootschalige zoek- en reddingsoperaties starten met proactieve patrouilles, zo dicht mogelijk bij de Libische kust. De huidige maatregelen zijn duidelijk niet genoeg. Deze tragedie is pas het begin, maar kan nog gestopt worden.”

Hekken rond Europa

De laatste week alleen al hebben meer dan 11.000 mensen hun leven geriskeerd door de Middellandse Zee over te steken, meer dan duizend van hen zouden daarbij de dood gevonden hebben. Hoe hoog Europa haar hekken ook bouwt of hoe veel hindernissen ze opwerpt, verwoestende conflicten en crisissen zullen mensen blijven dwingen hun land te ontvluchten om hun leven te redden.

“Zevenhonderd doden op één dag zijn cijfers uit een oorlog. Deze humanitaire tragedie speelt zich af voor de ogen van iedereen, maar Europa kijkt niet om. Daarom start Artsen Zonder Grenzen zelf een operatie op zee, in een poging zoveel mogelijk levens te redden.”, zegt De Filippi. “Enkel als er veilige en legale kanalen zijn om bescherming te vinden in Europa zullen duizenden levens gered worden. Als medisch-humanitaire organisatie kunnen we simpelweg niet langer wachten.”

Zoek- en reddingsoperatie

In mei zal Artsen Zonder Grenzen in samenwerking met MOAS (Migrant Offshore Aid Station) voor de eerste keer een zoek –en reddingsoperatie op zee starten. Deze interventie zal de komende weken nog uitgebreid worden. Deze buitengewone interventie wordt opgestart als antwoord op het stijgend aantal mensen die gestorven zijn of gered moesten worden op de Middellandse Zee. Voor Artsen Zonder Grenzen is de huidige situatie een humanitaire crisis die we niet kunnen negeren en die gecreëerd is door de Europese politiek.

Artsen Zonder Grenzen roept de Europese regeringen op om veilige en legale routes om het continent te bereiken te verzekeren, zoek- en reddingsactiviteiten op zee te hervatten, en een noodplan uit te werken aan de grenzen om adequate opvangcondities te verzekeren voor zij die bescherming zoeken in Europa.