Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: Artsen Zonder Grenzen vraagt opheldering na dodelijke luchtaanvallen op ziekenhuis in Kunduz


Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de afschuwelijke luchtbombardementen op haar ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan. Twaalf medewerkers en ten minste zeven patiënten, onder wie drie kinderen, werden hierbij gedood. Er vielen 37 gewonden, onder hen 19 medewerkers. Deze aanval is een ernstige inbreuk op het Internationaal Humanitair Recht.

Alles wijst er momenteel op dat het bombardement is uitgevoerd door de internationale Coalitietroepen. Artsen Zonder Grenzen vraagt een volledig en transparant verslag van de Coalitie over de luchtbombardementen op Kunduz van zaterdagmorgen. Artsen Zonder Grenzen vraagt ook een onafhankelijk onderzoek van de aanval voor een maximale transparantie en verantwoording.

“Deze aanval is weerzinwekkend en een ernstige inbreuk op het Internationaal Humanitair Recht”, zegt Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “We vragen volledige transparantie van de Coalitietroepen en aanvaarden niet dat dit verschrikkelijk verlies van levens simpelweg afgedaan wordt als ‘collateral damage’.”

Het traumaziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen werd tussen 2:08 en 3:15 lokale tijd geraakt door een reeks luchtbombardementen met intervallen van 15 minuten. Het centrale hoofdgebouw van het ziekenhuis met de intensieve zorg, spoedafdelingen en fysiotherapieruimte werd herhaaldelijk, en met precisie, getroffen bij elke luchtaanval. Andere gebouwen rondom werden niet getroffen.

“Na de bominslagen hoorden we een vliegtuig rondvliegen,” zegt Heman Nagarathnam, verantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Noord-Afghanistan. “Er was een pauze, waarna nog meer bommen insloegen. En dit gebeurde opnieuw en opnieuw. Toen ik uit mijn kantoor wegraakte, stond het hoofdgebouw van het ziekenhuis in lichterlaaie. Sommigen konden snel naar de twee bunkers van het gebouw om te schuilen, maar patiënten die niet konden ontsnappen zijn levend verbrand in hun bed.”

Ondanks dat Artsen Zonder Grenzen de GPS-coördinaten van het traumaziekenhuis had doorgegeven aan de Coalitie en aan de Afghaanse militaire en burgerlijke instanties – meest recent op 29 september - om te vermijden dat het ziekenhuis zou geraakt worden, vonden de bombardementen toch plaats. Artsen Zonder Grenzen communiceert in conflicthaarden altijd over haar exacte locaties met alle partijen.

Na de aanval probeerde het team wanhopig om de levens van gewonde collega’s en patiënten te redden. Ze zetten een geïmproviseerd operatiekwartier op in een ongeschonden kamer. Sommige van de meest kritieke patiënten, werden overgebracht naar het ziekenhuis van Puli Khumri, op twee uur rijden.

“Naast de dood van onze collega’s en patiënten, snijdt deze aanval ook de bevolking in Kunduz af van dringende medische hulp, net nu deze het meest nodig is.”, zegt Nicolai. “We vragen de strijdende partijen eens te meer burgers, gezondheidsstructuren en medisch personeel te respecteren zoals het Internationale Humanitair Recht voorschrijft.”

Sinds het begin van de gevechten op maandag, heeft Artsen Zonder Grenzen 394 gewonden opgenomen. Toen de luchtaanval deze ochtend plaatsvond, waren er 105 patiënten aanwezig in het ziekenhuis, samen met hun begeleiders, net als meer dan 80 Afghaanse en internationale medewerkers. Artsen Zonder Grenzen drukt haar medeleven uit met de families en vrienden van haar medewerkers en patiënten die hun leven lieten in deze aanval.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is het enige gezondheidscentrum in zijn soort in het noordoosten van Afghanistan. Sinds vier jaar biedt het gratis chirurgische traumazorg. In 2014 werden 22.000 patiënten behandeld en werden 5.900 operaties uitgevoerd. Het verzorgend personeel van AZG helpt iedereen die medische noden heeft, zonder onderscheid van etnie, godsdienst of politieke overtuiging.

Artsen Zonder Grenzen begon in 1980 te werken in Afghanistan. In Kunduz, net als in de rest van het land, bieden Afghaanse en internationale medewerkers medische kwaliteitszorg. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid in het ziekenhuis Ahmad Shah Babab in het oosten van Kabul, de materniteit  Dasht-i-Barchi in het westen van de hoofdstad, net als het ziekenhuis van Boost, in Lashkar Gah in de provincie Helmand. In Khost, in het oosten van het land, beheert Artsen Zonder Grenzen ook een kraamkliniek. De projecten van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan worden uitsluitend gefinancierd door privé-geld, de organisatie aanvaardt geen enkele vorm van overheidsfinanciering.