Sociale media

  • NL
Open the menu

Westelijke Jordaanoever: schermutselingen, invallen en arrestaties nefast voor mentale gezondheid Palestijnen


Terwijl het Israëlisch offensief voortduurt in Gaza, eisen schermutselingen op de Westelijke Jordaanoever, na weken van invallen en arrestaties door Israëlische strijdkrachten, een zware tol op de reeds fragiele gemoedstoestand van de Palestijnen. Dat waarschuwt Artsen Zonder Grenzen vandaag.

Vernielde huizen ten zuiden van Hebron © Anna Surinyach/AZG
Vernielde huizen ten zuiden van Hebron © Anna Surinyach/AZG


Het hardhandige optreden van de Israëlische strijdkrachten na de ontvoering van drie jonge kolonisten in juni, leidde tot honderden gewelddadige invallen en arrestaties, verspreid over de Westelijke Jordaanoever. De voorbije weken leidde het geweld van de Israëlische strijdkrachten tegen demonstranten tot een aantal doden en gewonden, net als een verdere verslechtering van de mentale gezondheid van de inwoners.

Tussen half juni en half juli, boden de teams van Artsen Zonder Grenzen psychologische steun aan 1146 mensen in Hebron en omgeving. Angst, post-traumatische stress, psychosomatische problemen en een gevoel van intimidatie zijn de meest voorkomende aandoeningen.

Enorme impact

“Er zijn gewelddadige invallen geweest, van deur tot deur, afstraffingen en gewelddadige arrestaties”, zegt Srijeeta Verma, projectverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Hebron. “Deze escalatie van geweld heeft een enorme impact op de Palestijnen.”

Op 18 juni begon Artsen Zonder Grenzen met een noodhulpactie, om zoveel mogelijk getroffen mensen te bereiken via haar in Hebron gebaseerde mentale gezondheidsproject. De langdurige bezetting en het chronische geweld dat de Palestijnen hier ondergaan, betekent dat allang niet meer tegemoet wordt gekomen aan hun psychologische noden. De recente golf van (psychologisch) geweld vergroot deze noden nog.

Kinderen in shock

Vele patiënten van Artsen Zonder Grenzen in Hebron zijn kinderen. Vaak bevinden ze zich in shock, na getuige te zijn geweest van openlijk geweld, of lijden ze aan slaapstoornissen uit angst dat hun huis ’s nachts zal worden binnengevallen of afgebroken.

“We werden opgedragen ons huis te verlaten. Toen kwamen militaire jeeps met bulldozers, en ze vernielden het”, zegt Zeinab Saeed Daher, een patiënt van Artsen Zonder Grenzen uit Khalet al Furn, dat ligt tussen het gebied gecontroleerd door Israël en dat van de Palestijnse Autoriteiten. “Dit gebeurde net na de ontvoering van de kolonisten. We woonden hier tien jaar – waarom braken ze het niet eerder af?”

“De soldaten schieten naar de huizen, niet naar de mensen die met de stenen gooien”, zegt Nasser Muhammad Mahmud, een patiënt van Artsen Zonder Grenzen uit het Al Aroub-vluchtelingenkamp. “We kregen kogels in ons huis, ze gebruikten gas- en geluidsbommen, en ze vernielden onze ramen en deuren. Mijn zwangere vrouw en kinderen moesten vertrekken.”

Wonden kunnen niet helen

Door het langdurige geweld in de Westelijke Jordaanoever, kunnen de psychologische wonden niet helen. “In een van de eerste plaatsen waar we midden juni heengingen, werd de wagen van Artsen Zonder Grenzen omringd door mensen die psychologische bijstand nodig hadden.”, zegt Srijeeta Verma. "Ze zijn wanhopig, voelen zich hulpeloos, en ze weten eenvoudig weg niet wat doen.”

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1989 in de bezette Palestijnse Gebieden, en biedt gratis medische, psychologische en noodhulp in verschillende plaatsen in op Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Sinds 2001 heeft Artsen Zonder Grenzen in en rond Hebron, een project voor psychologische bijstand, met een medisch en sociaal luik. Artsen Zonder Grenzen komt zo te hulp aan slachtoffers van geweld op de Westelijke Jordaanoever.