Sociale media

Open the menu

Online conferentiereeks: "neglected crisis, not forgotten"

Waarom "Neglected Crisis, Not Forgotten"?

Artsen Zonder Grenzen organiseert een reeks conferenties om de aandacht te vestigen op crisissituaties en kwetsbare bevolkingsgroepen die weinig of geen aandacht krijgen van de media, de internationale gemeenschap en het grote publiek. AZG beschouwt deze "vergeten" crises als verwaarloosd. Deze onzichtbare crises vereisen dringende en gecoördineerde actie van de internationale gemeenschap en humanitaire organisaties.

Het doel van deze conferenties is om een beter inzicht te krijgen in de politieke, sociale en mediale dynamiek die een rol spelen wanneer een complexe humanitaire crisis blijft aanhouden terwijl de internationale hulp afneemt. We onderzoeken o.a. ook contextspecifieke actiepunten die het mogelijk maken om essentiële medische en humanitaire hulp in stand te houden ondanks vaak extreme veiligheids- en toegangsomstandigheden.

De reeks conferenties loopt van december 2023 tot december 2024. De crises die we zullen bespreken, zijn onder andere:

Conferentie Datum
 Soedan   Vond plaats op 7 december 2023  
 De Democratische Republiek Congo    Vond plaats op 15 maart 2024
 Haïti Juni 2024
 De situatie van de Rohingya  Datum wordt binnenkort bevestigd
 De Centraal-Afrikaanse Republiek  Datum wordt binnenkort bevestigd
 Mozambique  Datum wordt binnenkort bevestigd
  Migratie  Datum wordt binnenkort bevestigd

Registratie is gratis.

Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige conferentiedata, stuur dan een email naar douchka.van.olphen@brussels.msf.org. Blijf op de hoogte van het nieuws van AZG via de nieuwsbrief.

Conferentie #3 | Haïti | juni 2024

 

Exacte datum wordt binnenkort bevestigd.

Sinds de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse bijna drie jaar geleden, is de onveiligheid en het geweld toegenomen. De inwoners van de hoofdstad Port-au-Prince proberen te overleven terwijl gewapende bendes, de politie en burgerwachten aanvaringen hebben op straat. Maar deze crisis begon al eerder. AZG is al sinds 1991 actief in Haïti, wat het cruciale belang van humanitaire en medische hulp onderstreept. Desondanks blijven de mediadekking en de aanwezigheid van humanitaire actoren ontoereikend, waardoor Haïti in de schaduw blijft.

De bevolking gevangen in het conflict

Haïtianen worstelen om te overleven nu de gezondheidsvoorzieningen in Haïti kampen met kritieke tekorten, waaronder een gebrek aan bedden, bloed, zuurstof en chirurgische capaciteit.  

Hulpverlening blijft mogelijk ondanks de uitdagingen

Onze teams werken hard om de activiteiten van onze twee traumaziekenhuizen en twee noodcentra in Port-au-Prince in stand te houden en verder te ontwikkelen. Ondanks de veiligheidsproblemen is het nog steeds mogelijk om medische en humanitaire hulp te bieden in Haïti. 
 

Afgelopen conferenties

Op 7 december 2023 organiseerde Artsen Zonder Grenzen haar eerste conferentie over de huidige medische en humanitaire crisis in Soedan. De tweede conferentie vond plaats op 15 maart en ging over de Democratische Republiek Congo. 

Afgelopen conferenties