Médias sociaux

Open the menu

Online conferentiereeks: "neglected crisis, not forgotten"

Waarom "Neglected Crisis, Not Forgotten"?

Aanhoudende crises als het gevolg van een opeenstapeling van natuurrampen of -verschijnselen, gewapende conflicten of een combinatie van beide en de effecten hiervan op de bevolking, zijn crises die weinig of niet vermeld worden in de media en die vaak onder de noemer “vergeten crises” worden gestoken.

Voor AZG zijn dit eerder verwaarloosde crises. Hoewel deze noodsituaties niet de verdiende aandacht krijgen, zouden ze voor de internationale gemeenschap onmiskenbaar moeten zijn. Het gebrek aan aandacht voor deze zogenaamde vergeten contexten is namelijk het resultaat van bewuste keuzes. Ze vergeten, impliceert immers een gebrek aan verantwoordelijkheid, een onvrijwillige daad, wat niet het geval is.

AZG lanceert daarom een reeks conferenties om de aandacht te vestigen op crises en kwetsbare bevolkingsgroepen die het niet alleen verdienen, maar die ook dringende en gecoördineerde actie nodig hebben van de internationale gemeenschap en humanitaire NGO's.

De reeks conferenties loopt van december 2023 tot december 2024. De crises die we zullen bespreken, zijn onder andere:

Conferentie Datum
 Soedan   Vond plaats op 7 december 2023  
 De Democratische Republiek Congo     15 maart 2024 registreer hier 
 Haïti  Datum wordt nog bevestigd
 De situatie van de Rohingya  Datum wordt nog bevestigd
 De Centraal-Afrikaanse Republiek  Datum wordt nog bevestigd
 Mozambique  Datum wordt nog bevestigd

Registratie is gratis.

Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige conferentiedata, stuur dan een email naar douchka.van.olphen@brussels.msf.org. Blijf op de hoogte van het nieuws van AZG via de nieuwsbrief.

Conferentie #2: De Democratische Republiek Congo | 15 maart 2024

 

Neglected Crisis Not Forgotten banner

De eerstvolgende conferentie gaat over de Democratische Republiek Congo (DRC) en vindt plaats op 15 maart 2024

Registreer hier, registratie is gratis.

De conferentie is in het Frans, met de mogelijkheid om vragen te stellen in het Engels of Nederlands. Simultane online vertaling is voorzien voor de paneldiscussie.

Al tientallen jaren wordt de schrijnende humanitaire situatie in het oosten van de DRC gekenmerkt door een gebrek aan evenwicht tussen de behoeften van de mensen en de internationale hulpverlening. 

Deze situatie is de afgelopen twee jaar nog verergerd door de zogenaamde "M23-crisis": de enorme explosie van ontheemde mensen en behoeften bleef onbeantwoord door een schrijnend gebrek aan steun en aandacht, ondanks late inspanningen van de VN, zoals de operationele opschaling van het VN-systeem in Oost-Congo. 

Artsen Zonder Grenzen wijst al jaren regelmatig op de tekortkomingen van de humanitaire gemeenschap bij het effectief reageren op noodsituaties, waaronder in Oost-Congo. Maar wat is er in dertig jaar echt veranderd? Wat is er nodig om eindelijk een doeltreffender, adequater en principiëler antwoord te krijgen op de dringende noden aan alle kanten om kritieke leemtes op te vullen? Hoe kunnen we er bovendien voor zorgen dat Ituri en Zuid-Kivu niet vergeten worden?

Sprekers

Aymar Nyenyezi Bisoka | Universiteit Bergen 

Aymar Nyenyezi BisokaAymar Nyenyezi Bisoka is jurist, politicoloog en professor aan de Universiteit van Bergen in België. Hij werkt in het gebied van de Grote Meren in Afrika aan toegang tot natuurlijke hulpbronnen, politieke ecologie, boeren en conflicten, en het Afro-kritische perspectief in de sociale wetenschappen. De afgelopen jaren heeft Bisoka lesgegeven aan verschillende universiteiten in Afrika en Europa. Hij werkt ook samen met ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties in Afrika en Europa op het gebied van ontwikkeling, bestuur en veiligheid. Bisoka heeft ook verschillende internationale prijzen en beurzen ontvangen, onder andere van de African Studies Association (VS, 2019), CODESRIA (Dakar, 2018) en het SSRC African Peacebuilding Network (VS, 2017). Hij is onlangs voorgedragen voor drie gastbeurzen aan de Universiteit van Oxford (2019) en de Universiteit van Cambridge (2020 en 2022).

Onesphore Sematumba | International Crisis Group 

Onesphore Sematumba

Onesphore Sematumba werkt sinds februari 2019 bij Crisis Group als analist voor de Democratische Republiek Congo (DRC) en Burundi.Voordat hij bij Crisis Group kwam, werkte Onesphore als Senior Researcher voor het Pole Institute, een intercultureel instituut gevestigd in de oostelijke Noord-Kivu provincie van DR Congo. Zijn onderzoek richtte zich op de politieke, economische en culturele dynamiek van het conflict in het land en in het Grote Merengebied gedurende de afgelopen twintig jaar.

 

Marie-Rose Bashwira | ISDR Bukavu

Marie-Rose Bashwira

Marie-Rose Bashwira promoveerde aan de afdeling Humanitaire Hulp en Wederopbouw. Sindsdien is ze professor aan de Katholieke Universiteit van Bukavu (UCB) en aan het Institut Supérieur de Développement Rural (ISDR). Ze is coördinator van het Centre de recherche et d'expertise sur le genre et le développement (CREGED, https://creged.org/fr ) en onderzoeker bij CEGEMI/UCB (mijnbouwmanagementcentrum). Daarnaast is ze ook betrokken bij onderzoek naar waardeketens, vrede en veiligheid en het milieu.

 

Tristan Terryn | FOD Buitenlandse Zaken België

Tristan TerrynIk ben Tristan Terryn, diplomaat bij de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Ik ben de adjunct-Europese coördinator verantwoordelijk voor Afrikaanse zaken. Voordien was ik op de Belgische ambassade in de DRC verantwoordelijk voor Oost-Congo en de regionale dynamiek, tussen 2020 en 2023. Daarvoor was ik politiek adviseur op de Belgische ambassade in Duitsland, waar ik onder andere Afrikaanse aangelegenheden opvolgde vanuit Duits perspectief. Medio 2024 vertrek ik naar Bujumbura, waar ik politiek adviseur word op de Belgische ambassade in Burundi. Ik ben politicoloog van opleiding, met masterdiploma's in politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent en economie aan de Sorbonne in Parijs.

Emmanuel Lampaert | Artsen Zonder Grenzen 

Emmanuel Lampaert

Emmanuel Lampaert werkt al bijna 20 jaar bij AzG. Met een medische en paramedische achtergrond, een master in volksgezondheid en een master in bedrijfskunde is hij de vertegenwoordiger van AZG in de DRC. In Afrika heeft hij verschillende functies bekleed binnen de organisatie, met name in de DRC als veldmedewerker toen hij in 2005 begon bij AZG in Isangi, vervolgens als medisch coördinator, projectmanager en missiehoofd. Van 2018 tot 2023 was hij hoofd operaties voor Centraal-Afrika.

 

Koen Vlassenroet | Universiteit Gent 

Koen Vlassenroot is professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent, waar hij directeur is van de Conflictonderzoeksgroep die zich toelegt op het begrijpen van langdurige gewelddadige conflicten van lage intensiteit over natuurlijke rijkdommen, identiteit en openbaar gezag. Hij onderzoekt gewapende groepen en burgeroorlogen en heeft uitgebreid veldwerk verricht in Oost DR Congo, Oeganda, Rwanda en de Filippijnen. Zijn belangrijkste bijdrage op het gebied van vredes- en conflictonderzoek is het inzicht in de sociale inbedding van gewapende groepen op het platteland, de mobiliteit van strijders, openbaar gezag en niet-statelijke vormen van bestuur in conflictgebieden en de sociale transformaties als gevolg van langdurig geweld. Zijn huidige onderzoeksactiviteiten concentreren zich op de proliferatie en demobilisatie van gewapende groepen en op de positie van gewapende groepen in verkiezingsprocessen.

Jimmy Matumona Tana | Artsen Zonder Grenzen 

 

Tijdschema

10:30 | Start online discussie panel

12:00 | Einde van de conferentie 

Afgelopen conferenties

De eerste conferentie van de reeks vond plaats op 7 december 2023, waarin Artsen Zonder Grenzen de Soedanese schrijfsters en onderzoeksters Reem Abbas en Sara Abbas uitnodigden voor een gesprek met de AZG-experten over Soedan. 

Afgelopen conferenties