Zonder enige garantie op veiligheid tracht een AZG-team de geïsoleerde dorpen te bereiken
Een mobiel medisch team van Artsen Zonder Grenzen (AZG) vertrekt in de voormiddag vanuit Sour (Tyr) naar Rmaish, een stad ten zuiden van Bent Jbail. Het zijn de laatste 24 uur van de opschorting van luchtaanvallen die zondagavond werd aangekondigd.
Om 10 uur ‘s ochtends worden twee witte auto’s geladen met medicijnen en een noodhulpkit. Na het gebruikelijke telefoontje om bij de Israëlische autoriteiten voldoende garanties te verkrijgen voor een veilige doorgang naar Sour, luidt het antwoord zoals gewoonlijk dat er geen enkele toestemming tot toegang wordt verleend voor deze humanitaire missie.
Een team bestaande uit een chirurg, een coördinator en de landverantwoordelijke vertrekt naar hun eerste bestemming, Bent Jbail, waarnaar AZG de avond voordien chirurgisch materiaal heeft gestuurd. Het vinden van een veilige route tot aan de stad is niet evident: de wegen werden voordien al gebombardeerd of liggen te dicht bij de nog steeds voortdurende artilleriebombardementen. De twee Libanese chauffeurs vertonen echter geen enkel teken angst. Ze zijn vastbesloten om in de “verkeerde” richting te vertrekken.
Veertig minuten later arriveert het team in Tebnine waar nog steeds een groot ziekenhuis operationeel is. Tebnine is een transit- en ontmoetingsplaats voor burgers die hun dorpen zijn ontvlucht en een manier hopen te vinden om Sour te bereiken. Bejaarden, vrouwen en kinderen wachten tot eender welk transportmiddel beschikbaar is om deze zone tijdens de laatste dag van de opschorting van de luchtaanvallen te verlaten.
Vanuit Tebnine zet het team zijn tocht naar Bent Jbail verder. In het plaatselijke ziekenhuis ontmoeten ze Libanese artsen die vier gewonde personen verzorgen. Bent Jbail is verworden tot een spookstad, met verwoeste huizen en zowat overal wrakken van auto’s en vrachtwagens. De inwoners en journalisten verklaren aan AZG dat in het dorp Aaitaroun, op 3 km ten oosten, veel gewonden geblokkeerd en geïsoleerd raakten. Die ochtend werd de weg naar het dorp immers afgesloten ten gevolge van de bombardementen.
“We hadden slechts enkele minuten om te beslissen. Aaitaroun ligt erg dicht bij de grens en wordt zwaar gebombardeerd. De afgelopen dagen had nog geen enkele humanitaire organisatie het dorp kunnen bereiken,” verklaart Christopher Stokes, landverantwoordelijke voor de operaties van AZG in het zuiden van Libanon later. “We beslisten om er tijdens een pauze tussen de bombardementen heen te gaan en de gewonden te verzorgen en met ons mee te nemen.”
De twee AZG-wagens verlaten Bent Jbail voor Aaitaroun. Onderweg zien ze auto’s vol angstige mensen, die het gebied willen verlaten. Bij aankomst in het dorp merkt het team dat de huizen door de bommenregens of ernstig beschadigd of volledig verwoest zijn.
In Aaitaroun lopen de inwoners het team van AZG tegemoet en vragen hen om de gewonden uit het dorp te evacueren. Ze vergezellen het team met chirurg Martial Ledecq van huis tot huis, op zoek naar gewonden, maar vinden niemand. Degenen die nog niet zijn overleden of vertrokken, liggen onbereikbaar begraven onder het puin.
Op een gegeven moment komen drie bejaarden vrouwen en een gehandicapte man uit een souterrain. Doodsbang lopen ze op de auto van AZG af en smeken hen mee te nemen, ver weg uit het dorp. Een beetje later komen ook een veertigtal personen, voor het merendeel vrouwen en bejaarden, tevoorschijn uit de verwoeste gebouwen en vragen te worden geëvacueerd.
Met het geluid van bombardementen in de buurt op de achtergrond, gaat de chirurg na of er zich gewonden onder hen bevinden. Met de hulp van een groep journalisten en drie plaatselijke chauffeurs zet AZG haastig een konvooi op touw en kan zo deze personen uit Aaitaroun evacueren. De terugweg is moeilijk door de verwoeste wegen, maar ze komen uiteindelijk toch gezond en wel aan in Bent Jbail.
“Het was ongelooflijke choquerend deze oude vrouwen schreeuwend, huilend en wanhopig op zoek naar hulp uit hun verwoeste huizen te zien rennen. We hebben geen enkele gewonde gevonden, maar de zo kenmerkende geur van lijken omringde ons overal,” vertelt chirurg Martial Ledecq.
Op het einde van de namiddag keert het team van AZG uiteindelijk terug naar de relatief veilige stad Sour.